Românul din orchestra YouTube

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românul din  orchestra YouTube
Românul din orchestra YouTube

Clujeanul Titus Flueraş este singurul român selectat în orchestra YouTube - în total 80 de artişti - care va concerta pe 15 aprilie în New York, la celebra Carnegie Hall, care se numără printre cele mai mari săli de concerte din întreaga lume.

Una dintre compoziţiile pe care el a trebuit să le interpreteze pentru a se „califica“ a fost semnată special pentru acest eveniment de muzicianul de origine chineză Tan Dun care are în palmares câteva premii Grammy şi Oscar. Cea de-a doua lucrare pe care a postat-o pe YouTube în cadrul concursului a fost „Capriciu 24” de Paganini.

Nume sonore implicate în proiect

Clujeanul a trebuit să cânte partitura la vioară în faţa unui webcam, după indicaţiile unui dirijor virtual, iar apoi să posteze filmarea online.

„Am hotărât să mă înscriu, mai ales, datorită faptului că am văzut că este implicată în cadrul proiectului şi London Symphony Orchestra, una dintre cele mai cunoscute din lume, cea care a cântat iniţial compoziţia lui Tan Dun”, ne-a explicat Titus Flueraş.

Orchestra Simfonică YouTube va fi dirijată de un alt muzician de talie mondială, americanul Michael Tilson Thomas, laureat cu nu mai puţin de opt premii Grammy.

Concurenţă acerbă

Titus Flueraş a fost selectat dintr-un număr de peste 3.000 de candidaţi din întreaga lume. Iniţial au fost aleşi 200 de instrumentişti de către un juriu de specialitate, format din muzicieni ai London Symphony Orchestra, după care utilizatorii YouTube au avut ocazia să noteze prin vot calitatea prestaţiei artiştilor. Titus, singurul român care va face parte din ineditul proiect, a obţinut punctaj maxim din partea internauţilor.

„Ca să atragi atenţia în muzica clasică, trebuie să faci ceva ieşit din comun. Se ştie care este puterea internetului. Pentru mine poate însemna o promovare foarte bună şi şansa să devin şi mai cunoscut la nivel mondial”, a explicat Flueraş. Despre ceilalţi colegi ai lui din cadrul orchestrei YouTube, clujeanul spune că sunt artişti de valoare şi că proiectul pare unul de calitate.

Filmare cu peste 100.000 de spectatori

Titus Flueraş şi-a creat cont pe YouTube în 2007 pentru a-şi face cunoscută muzica lui, dar şi munca pe care o depune alături de studenţi, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj, unde este lector universitar.

„YouTube-ul este o adevărată bibliotecă muzicală. Exişti dacă eşti acolo. E o modalitate foarte eficientă de promovare. Am fost plăcut surprins de impact, am avut la una dintre filmări peste 100.000 de spectatori virtuali”, ne-a explicat violonistul.

A cântat cu Deep Purple

Clujeanul în vârstă de 36 de ani nu este la prima experienţă internaţională. A susţinut concerte în multe ţări europene, dar şi în Africa de Sud.

În 2000, a participat ca violonist al Filarmonicii de Stat „Transilvania”, al cărei angajat era, la un turneu care a cuprins 22 de concerte în Europa, alături de legendara trupă Deep Purple.

„E senzaţional să cânţi în faţa a zeci de mii de oameni. Atunci te încearcă cele mai covârşitoare emoţii”, mărturiseşte instrumentistul clujean, în aşteptarea concertului de la Carnegie Hall.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite