Românii din Italia trec mai uşor criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Italiei, Mario Cospito, a făcut pentru „Adevărul" o paralelă între situaţia ţării sale şi România, ambele fiind state europene afectate de criză.

Mario Cospito a declarat că măsurile anunţate de Guvernul român privind tăierea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, deşi dramatice, s-au luat, cel mai probabil, pentru că nu există altă situaţie. Dar, arată ambasadorul, „creşterea taxelor ar fi în acest moment pentru România un adevărat suicid, deoarece întreprinzătorii vin în această ţară pentru că este un nivel de taxare puţin mai scăzut".

Cum sunt ajutaţi şomerii din Italia

Chiar şi în plină criză, românii din Italia se descurcă mai bine decât cei din România, a confirmat Mario Cospito. „Noi avem acolo nişte programe numite amortizoare sociale, care sunt ajutorul de şomaj pentru un an, şcoală gratis pentru copii, asistenţă medicală gratuită. Deci, cred că unui român din Italia, chiar dacă a rămas fără un loc de muncă, nu-i convine să se întoarcă în România", a declarat ambasadorul Italiei. Mario Cospito a mai spus că românii pot merge în continuare în Italia, în căutarea unui loc de muncă, având în vedere că este o mare cerere de infirmiere, specialişti în construcţii şi asistenţă familiară.

Dificultăţile financiare s-au simţit şi la nivelul ambasadei, s-au redus salariile şi posturile. „În Italia nu sunt reduceri de salarii atât de mari ca în România, dar la noi fie s-a stopat mărirea salariilor, fie se aplică anumite reduceri", a menţionat Cospito. Iniţial, italienii au crezut că vor ieşi din criză în această primăvară, a spus ambasadorul.

„Din păcate, apoi a început criza în Grecia, şi, dat fiind că ambele ţări fac parte din spaţiul euro, noi credem că fenomenul crizei va mai dura câteva luni. Guvernul nostru încearcă să taie din cheltuielile publice, fără să afecteze întreprinzătorii. Credem că dezvoltarea economică se datorează întotdeauna întreprinzătorilor", a explicat Mario Cospito.

Reduceri în sănătate

Guvernul italian vrea o reducere a cheltuielilor cu 25 de miliarde de euro. Pe de o parte, politicienii vor să îmbunătăţească legea pensiilor, mărind vârsta de pensionare cu un an, de exemplu. Pe de altă parte, ei se gândesc să raţionalizeze cheltuielile medicale, care în Italia sunt publice, a prezentat ambasadorul o parte dintre posibilele „măsuri de austeritate".

„De asemenea, încercăm să-i facă să plătească taxe pe cei care nu le plătesc. Deci, înainte de a fi luate în calcul măriri de taxe, pe care Guvernul nu doreşte să le ia, încercăm cu măsurile fiscale să îmbunătăţim situaţia. Deocamdată nu am anunţat măsuri în defavoarea populaţiei", a mai spus Cospito.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite