Românii cu domiciliul în străinătate trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului - Monitorul Oficial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii care au domiciliul în străinătate trebuie luaţi în calcul la stabilirea cvorumului la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României, se arată într-o decizie a Curţii Constituţionale, din 2 august, republicată astăzi în Monitorul Oficial.

Monitorul Oficial a publicat, marţi, rectificarea Curţii Constituţionale la motivarea privind contestaţiile la referendumul din 29 iulie, menţionându-se că la demiterea preşedintelui se aplică, în ceea ce priveşte listele, reglementările din legile referendumului şi alegerii preşedintelui.

După publicarea hotârârii CC din 2 august, presa a scris că în document scrie că românii din străinătate nu trebuie calculaţi la cvorum.

"Curtea reţine că în urma adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2008 (..) a fost abrogată teza a doua a art.26 alin.(1) din Legea nr.35/2008, text care prevedea că 'listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în strainătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în strainatate'. A;adar, Autoritatea Electorală Permanentă nu mai întocmeşte asemenea liste, cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinta în străinătate, având în schimb dreptul de a vota în mod liber în străinătate pe liste electorale suplimentare (.) Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliul în tara astfel încât numarul acestora nu poate influenta cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente", se arata în motivarea publicată de Curtea Constituţională atât pe site-ul propriu şi apoi în Monitorul Oficial nr. 446, din 3 august 2012.

În 6 august, pe site-ul Curţii a apărut  o nouă variantă a hotărârii din care reiesea contrariul, şi anume că românii din afară trebuie incluşi în cvorum.

"În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art. 2, alin (1), lit. c) din Legea nr 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României şi ale art 17 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului", este paragraful introdus în motivarea Curţii şi apărut marţi în Monitorul Oficial.

"Acest paragraf a fost introdus după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial al României, Partea I, omisiunea datorându-se unei erori materiale", se arata în explicaţia de pe siteul Curţii.

Curtea a mai rectificat în motivarea emisă în cazul contestaţiilor privind referendumul că adresele de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de la Autoritatea Electorală Permanentă au fost primite în data de 2 august şi nu pe 1 august, cum era menţionat iniţial.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite