Românii care solicită vize pentru SUA vor fi consiliaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe din cererile depuse de români pentru a obţine vize pentru SUA sunt respinse din cauza nerespectării unor condiţionalităţi tehnice. Din acest motiv ministerul Afacerilor Externe va căuta o modalitate de a-i sprijini pe românii care solicită viza, mai ales că includerea României în programul Visa Waiver depinde de reducerea ratei de respingere, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul de externe Cristia

Citiţi şi:
SUA ar putea elimina curând vizele pentru români

"Din acest punct de vedere, ne gândim, la Ministerul de Externe, în ce fel îi putem sprijini pe cetăţenii români care, sub aspect tehnic, au în această perioadă posibilitatea de a-şi perfecţiona capacitatea de parcurgere a procedurilor. Multe din cererile respinse se datorează nerespectării unor condiţionalităţi tehnice şi cred că, din această perspectivă, sunt câteva lucruri pe care le putem îmbunătăţi", a spus Cristian Diaconescu.

El a subliniat că Statele Unite au remarcat progresele României în acest domeniu, dar că este necesară scăderea ratei de refuz sub 10%, cota actuală fiind de 25%, după ce în 2007 aceasta fusese de 37%.

"Din punctul de vedere al părţii americane, nu există alte obstacole de natură politică, strategică sau din altă categorie. Modul în care, din punct de vedere tehnic, vom reuşi ca în cel mai scurt timp să diminuăm rata de respingere va reprezenta argumentul final şi esenţial pentru includerea României în Visa Waiver", a explicat ministrul de resort. El a precizat că respingerea se datorează uneori şi unor imperfecţiuni legate de completarea formularelor.

"Statele din jurul României, cum ar fi Ungaria, au reuşit să intre în programul Visa Waiver încercând la nivel instituţional şi reuşind, se pare, să îşi sfătuiască cetăţenii în ceea ce priveşte această formularistică. Multe din cererile de viză sunt respinse pentru că nu se respectă anumite condiţionalităţi în legătură cu această formularistică şi nu neapărat pentru că respectivul cetăţean ar reprezenta un pericol sau pentru că ar fi, din punct de vedere legal, într-o situaţie contrară prevederilor care funcţionează în Statele Unite", a spus Cristian Diaconescu.

"Suntem extrem de încurajaţi şi încercăm să identificăm pe ce palier trebuie să ne concentrăm eforturile, iar în acest moment nu avem decât acest palier tehnic, care ţine până la urmă de capacitatea fiecăruia, dar şi a instituţiilor de a diminua cota de respingere", a subliniat Cristian Diaconescu, exprimându-şi speranţa că vom reuşi, până la sfârşitul anului, să diminuăm substanţial cota de respingere.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite