Românii, rupţi de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 53% din angajaţi se întorc de la slujbă foarte obosiţi. Românul se vede mai degrabă în postura de angajat, şi nu de patron. Vrea să lucreze într-o firmă mare, de stat, şi nu privată, să aibă o slujbă sigură şi venit ridicat.

Cercetarea „Atitudini faţă de muncă în România”, efectuată de Fundaţia SOROS, arată că, în pofida celor 20 de ani trecuţi de la căderea comunismului, obiceiurile românilor în materie de muncă s-au conservat.

Astfel, ei îşi doresc în proporţie de 88% să fie angajaţi şi numai 12% doresc să ajungă patroni, 75%  visează la un loc de muncă sigur, iar 65% vor un venit mare.

Mircea Comşa, unul dintre autorii studiului, afirmă că „apariţia pe primul loc a nevoii de siguranţă a locului de muncă ţine de experienţa relativ recentă a disponibilizărilor din companiile foste de stat sau privatizate”. 

Cu toate acestea, numai 10% din angajaţi spun că locul de muncă pe care îl au este bine plătit şi oferă şanse mari de promovare. O treime dintre angajaţi lucrează în firme de stat şi două treimi în firme private cu capital românesc.

Cel mai mult lucrează angajaţii din instituţiile private cu capital românesc - 9,18 ore pe zi, în medie, faţă de 8,57 ore angajaţii din cele cu capital mixt şi numai 8,26 ore, angajaţii din instituţiile de stat.

Proporţia celor care declară că se întorc de la slujbă foarte obosiţi este de 53%. Procentul este mai mare în cazul celor care lucrează în instituţii private româneşti – 57%, faţă de numai 47% din angajaţii în instituţii de stat.

Comparativ cu alte ţări, România ocupă locul 4 din 33 de ţări în ceea ce priveşte procentul de angajaţi care se întorc epuizaţi de la muncă. Singurele ţări unde există un procent mai mare sunt Ungaria – 54%, Africa de Sud – 55% şi Bulgaria – 61%.

Ţările cu procentul cel mai mic de persoane stresate de locul de muncă sunt Flandra (regiunea de nord a Belgiei) – 27%, Finlanda – 30%, Elveţia – 31%, Taiwan – 32% şi Cipru – 33%.

Bărbaţii, mai mulţumiţi decât femeile

Chiar dacă muncesc mai multe ore, angajaţii din firmele private declară că au un program mai flexibil şi pot mai uşor să plece de la serviciu pentru a-şi rezolva o problemă personală.

„Din totalul celor care se declară complet sau foarte mulţumiţi de locul de muncă, bărbaţii au un grad de satisfacţie ceva mai mare comparativ cu femeile.

Satisfacţia tinde să crească pe măsură ce creşte vârsta, nivelul de educaţie şi clasa socială, este maximă în cazul patronilor (58% sunt foarte sau complet mulţumiţi de locul lor de muncă) şi ceva peste medie în Bucureşti“, se mai arată în raport.

Datele cercetării arată şi că venitul mediu al femeilor este mai mic faţă de venitul mediu al bărbaţilor. Mai exact, venitul mediu al femeilor angajate în sectorul de stat este de 85% din venitul mediu al bărbaţilor. În sectorul privat, venitul mediu al femeilor este de 79% din cel al bărbaţilor.

Viziune cinică asupra muncii

Studiul mai arată că şase români din zece cred că locul de muncă este o sursă de bani şi nimic mai mult, doar doi din zece fiind de altă părere. Tinerii par să fie dispuşi în mai mare măsură decât cei în vârstă  să accepte  că pot fi şi alte surse de satisfacţie la serviciu în afara banilor.

Un sfert din cei cu vârste între 18 şi 24 de ani consideră că un loc de muncă aduce şi alte beneficii în afara celor materiale, comparativ cu doar 18% din cei care au depăşit vârsta de 55 de ani.

Evaluarea locului de muncă diferă în funcţie de nivelul de educaţie. Astfel, în timp ce 73% din cei care au doar şcoala primară nu văd locul de muncă decât prin prisma necesităţii de a munci pentru un venit, doar 35% din cei cu studii superioare văd lucrurile din aceeaşi perspectivă.

Cu o proporţie de numai  21% din populaţie care vede în locul de muncă mai mult decât o simplă sursă de bani, România se situează pe locul 30 din 32 în topul ţărilor cu această mentalitate. O viziune mai cinică asupra funcţiei locului de muncă o au bulgarii şi filipinezii.

image

„Românii îşi doresc să fie angajaţi şi nu sunt deschişi la afaceri pe cont propriu. Astfel că 88% sunt angajaţi şi doar 12% sunt patroni”

image


Mircea Comşa
sociolog

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite