Românii vor legalizarea prostituţiei, dar se opun consumului de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii vor legalizarea prostituţiei, dar se opun consumului de droguri
Românii vor legalizarea prostituţiei, dar se opun consumului de droguri

Mai mult de jumătate dintre români, 53 la sută, se declară pentru legalizarea prostituţiei, în timp ce un procent chiar mai mare sunt împotriva legalizării consumului de droguri uşoare, relevă un studiu al eResearch Corp, dat publicităţii luni.

eResearch Corp a realizat, în perioada 24-25 septembrie, o cercetare de tip cantitativ care şi-a propus să determine modul în care persoanele cu vârste între 18 şi 64 de ani din mediul urban percep propunerile de dezincriminare a consumului de droguri şi de legalizare a prostituţiei.

Conform rezultatelor sondajului, 58.5 la sută din repondenţi îşi exprimă dezacordul faţă de propunerea de legalizare a consumului de droguri uşoare.

Cei care totuşi susţin o asemenea iniţiativă legislativă, adică 34 la sută dintre români, sunt, în proporţie de 62 la sută, bărbaţi, sau "persoane din generaţia post-decembristă", cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani - 47 la sută.

"Iniţiativa privind consumul de droguri uşoare aruncă o umbră asupra imaginii oamenilor politici care o susţin, conform părerilor a 53 la sută dintre persoanele intervievate", scriu autorii studiului.

În ceea ce priveşte legalizarea prostituţiei, această propunere se bucură de o atitudine mai permisivă, 56 la sută dintre repondenţi fiind pentru. "Această atitudine poate fi explicată prin perceperea prostituţiei ca «un rău necesar»", scriu autorii sondajului.

Conform datelor statistice, cei care tind să fie de acord cu iniţiativa legislativă ce priveşte prostituţia sunt mai degrabă bărbaţi - 57 la sută - cu vârste cuprinse în intervalul 18-44 de ani - 64 la sută - căsătoriţi - 54 la sută.

"Portretul persoanei politice care susţine aceste iniţiative este unul care întruneşte simultan următoarele caracteristici: persoană deschisă la minte, dar cu o moralitate îndoielnică, îşi urmăreşte în principal anumite interese personale şi este mai curând neinteresat de problemele societăţii", scriu realizatorii studiului.

Potrivit comentariilor acestora, "numai jumătate din persoanele intervievate au recunoscut iniţiatorul acestor propuneri în persoana preşedintelui Băsescu", în timp ce aproximativ 40 la sută dintre repondenţi nu au ştiut să spună cine este în spatele iniţiativei, iar restul de zece procente au menţionat alte persoane.

Românii de la oraş îl percep drept principal opozant al acestor iniţiative pe şeful Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel. Ceilalţi oameni politici, cu excepţia preşedintelui PRM Corneliu Vadim Tudor, au fost menţionaţi doar accidental ca susţinători sau opozanţi ai acestor iniţiative legislative.

"CV Tudor este situat în tabăra adversarilor unor asemenea iniţiative de 12 la sută din persoanele intervievate în cazul problemei drogurilor uşoare şi de şapte la sută în cazul problemei prostituţiei", potrivit studiului.

eResearch Corp a analizat şi intenţiile de vot ale românilor din mediul urban, ajungând la concluzia că 31 la sută dintre persoanele intervievate nu au decis deocamdată politicianul cu care vor vota la alegerile prezidenţiale din noiembrie. În orice caz, 51 la sută dintre repondenţi "înclină să nu voteze" o persoană politică ce face astfel de propuneri.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia din mediul urban cu vârste între 18 şi 64 de ani. Eroarea de eşantionare este de +/-2,8 la sută. Dimensiunea eşantionului final obţinut este de 1.197 de persoane, iar culegerea datelor s-a realizat prin intermediul chestionarului online.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite