Românii au pierdut 400 milioane RON la FNI!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au motivat, pe 5.336 de pagini, sentinţa în dosarul FNI, arătând că acesta a fost un "adevărat fenomen social" a cărui prăbuşire a provocat un impact

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au motivat, pe 5.336 de pagini, sentinţa în dosarul FNI, arătând că acesta a fost un "adevărat fenomen social" a cărui prăbuşire a provocat un impact puternic în rândul populaţiei, cu consecinţe negative multiple, care se menţin şi în prezent.

Dosarul a fost rejudecat la Tribunalul Bucureşti, după ce magistraţii Curţii de Apel au constatat că nu s-a respectat dreptul la apărare al tuturor inculpaţilor din această cauză. În final, tribunalul a decis condamnarea "mamei FNI", Ioana Maria Vlas, la 13 ani de închisoare, alături de alte 11 persoane din conducerea SOV Invest şi din cadrul CNVM.

Judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pe bunurile şi conturile celor găsiţi vinovaţi de prăbuşirea Fondului. Totodată, instanţa a dispus despăgubirea a peste 130.000 de părţi civile. Despăgubirile vor fi suportate de cei 12 condamnaţi din dosar în solidar cu societăţile Gelsor, SOV Invest, CEC Valori Mobiliare, CNVM şi AVAS. Magistraţii nu au acordat daune morale, arătând că orice investiţie într-un fond mutual presupune riscuri.

10 milioane RON pentru promovare

Prejudiciul total suferit de investitorii la FNI, calculat de experţi în acest dosar, este de aproape 400 milioane RON. Numai pentru promovarea imaginii în mass-media a Fondului Naţional de Investiţii, societatea SOV Invest a cheltuit peste 10 milioane RON.

"Pentru promovarea imaginii FNI în toate segmentele mass-mediei, pentru a atrage noi investitori, societatea SOV Invest SA a procedat atât la efectuarea unei reclame curente suportate din fondurile FNI, cât şi a unei reclame comerciale intense, agresive - în special, în ultima perioadă de funcţionare a Fondului, care a fost suportată din fondurile proprii, acumulate din comisionul de administrare încasat", se arată în motivarea instanţei. Sloganul care a făcut ca mii de oameni să devină investitori la Fond era "Dormi liniştit, FNI veghează pentru tine".

Conform judecătorilor, persoanele fizice şi juridice au investit prin cumpărarea de unităţi de fond, în întreaga perioadă de la înfiinţarea Fondului Naţional de Investiţii şi până în data de 24 mai 2000, suma totală de 7.444,6 miliarde de lei vechi. Valoarea medie a subscrierii la 10.000 de locuitori a fost de 334,3 mii de lei vechi. Curtea de Apel Bucureşti va avea ultimul cuvânt în acest proces, după ce părţile implicate au atacat decizia tribunalului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite