Românii nu sunt obişnuiţi să analizeze toxicitatea solului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 300 de specialişti din circa 20 de ţări participă timp de o săptămână, la Cluj-Napoca, la cea de-a XVIII-a conferinţă naţională de ştiinţa solului, cu participare

Aproape 300 de specialişti din circa 20 de ţări participă timp de o săptămână, la Cluj-Napoca, la cea de-a XVIII-a conferinţă naţională de ştiinţa solului, cu participare internaţională, care se desfăşoară la Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
Mihai Dumitru, preşedintele Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Pedologică, ne-a declarat că, în ultima perioadă, terenurile acide au crescut cu peste un milion de hectare atât din cauze naturale, cât şi după exploatarea agricolă neştiinţifică. Mihai Dumitru a afirmat că pasivitatea agricultorilor faţă de calitatea solului este inexplicabilă, deoarece statul despăgubeşte tratarea solurilor acide, iar efectele negative ale produselor agricole se manifestă atât asupra sănătăţii consumatorilor, cât şi asupra animalelor. Una dintre problemele serioase ale calităţii terenurilor agricole sunt conţinutul mare în nitraţi, un număr de 255 de localităţi din ţară fiind declarate sensibile. Potrivit profesorului Petru Guş, organizator al manifestării, participanţii vor petrece timp de trei zile, în judeţele Alba, Cluj, Maramureş şi Satu Mare, unde vor studia calitatea solului, inclusiv în zona exploatării miniere Roşia Montană. Printre subiectele de actualitate prezentate de specialişti se mai numără prognozarea dezastrelor naturale, fertilizarea echilibrată a terenurilor agricole.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite