Românii şi maghiarii ar trăi mai bine dacă n-ar fi dezbinaţi de politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maghiarii şi rromii din România continuă să fie discriminaţi şi la ora actuală. Aşa reiese dintr-un sondaj CURS, prezentat ieri la Târgu Mureş, de Mădălin Răpan, consilier în cadrul

Maghiarii şi rromii din România continuă să fie discriminaţi şi la ora actuală. Aşa reiese dintr-un sondaj CURS, prezentat ieri la Târgu Mureş, de Mădălin Răpan, consilier în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
În privinţa atitudinii faţă de minoritatea rromă, sondajul relevă că 81% din cei chestionaţi cred că majoritatea rromilor încalcă legea şi 61% susţin că sunt o ruşine pentru România. De asemenea, circa 50% din repondenţi declară că ar simţi teamă dacă s-ar întâlni cu un grup de rromi pe stradă, iar o cincime susţin că rromii nu ar trebui să aibă acces în anumite localuri. În ce-i priveşte pe maghiari, sondajul dezvăluie că 85% din repondenţi cred că aceştia au suficiente drepturi şi 72% susţin că românii şi maghiarii ar trăi mai bine dacă nu ar fi dezbinaţi de politicieni. De asemenea, trei sferturi din români consideră că maghiarii din România trebuie să folosească în instituţiile publice doar limba română, iar 54% nu cred că statul e obligat să asigure acestora învăţământ superior în limba maternă, în timp ce 34% sunt de acord. Mădălin Răpan a precizat că, potrivit sondajului, 80% din cei care sunt de acord cu afirmaţia că maghiarii din România trebuie să folosească în instituţiile publice doar limba română sunt preponderent persoane vârstnice, cu un nivel de instrucţie mai scăzut, cu rezidenţă în Bucureşti, Dobrogea, Oltenia şi Banat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite