Românii, invitaţi la mediere înainte de a ajunge în instanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medierea, gândită ca o soluţie pentru deblocarea instanţelor din România, este încă o practică necunoscută în ţara noastră. Alina Gorghiu (foto), director executiv al Centrului

Medierea, gândită ca o soluţie pentru deblocarea instanţelor din România, este încă o practică necunoscută în ţara noastră.

Alina Gorghiu (foto), director executiv al Centrului Avocaţilor Mediatori "Cristian Iordănescu", a precizat ieri că pe plan internaţional medierea a preluat o parte importantă din procesele ce îşi găseau finalitatea în instanţe.

Centrul Avocaţilor Mediatori se bucură de sprijinul avocatului francez Thierry Garby - în calitate de membru de onoare, el fiind unul dintre cei mai apreciaţi mediatori pe plan internaţional.

Instanţele riscă să fie blocate

Numărul dosarelor rămase nesoluţionate în justiţie a crescut alarmant de mult, existând riscul blocării instanţelor în România.

Spre exemplu, în prezent numărul dosarelor aflate pe rol este cu 130.000 de cauze mai mare faţă de acum trei ani! În urmă cu două luni, s-a adoptat Directiva privind medierea civilă şi comercială, prin care Comisia Europeană a încercat urgentarea promovării profesiei de mediator. Medierea poate duce la rezolvarea pe cale amiabilă a numeroase litigii comerciale şi civile, dar şi penale.

Spre exemplu, rezolvarea unui divorţ cu ajutorul unui mediator are avantajul de a menţine în cadru privat detaliile legate de viaţa personală a celor implicaţi. Printre avantajele medierii se numără şi reducerea cheltuielilor de judecată, cât şi a timpului generat de un litigiu derulat în faţa instanţei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite