Românii au încredere în bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din populaţie crede că depozitele bancare sunt sigure, chiar în condiţii de criză. Banii economisiţi în bănci au cel mai înalt grad de siguranţă, afirmă românii chestionaţi de INSOMAR, iar euro şi leul le inspiră cea mai mare încredere.

Actuala criză financiară va avea în România efecte asemănătoare celor din celelalte state europene, consideră 44% din cei chestionaţi în cadrul unui sondaj INSOMAR, citat de Agerpres. Chiar şi în aceste condiţii, „comportamentul de economisire nu ar trebui modificat“, spun 43% din repondenţi.

Pe de altă parte, 28% sunt de părere că banii ar trebui păstraţi la cele mai puternice şi sigure bănci, iar 25% arată că trebuie păstrată în bănci numai suma garantată de stat. Per ansamblu, băncile din România se bucură de încrederea a peste jumătate din populaţie, 53% din subiecţi declarând că au încredere foarte multă sau destul de multă în bănci.

Din imobiliare se câştigă mai mult

În opinia populaţiei de peste 18 ani, chestionată de INSOMAR, cele mai sigure metode de economisire sunt depozitele bancare (28%) şi achiziţia de bunuri imobiliare (28%). 16% din participanţii la sondaj consideră că banii trebuie păstraţi în casă.
Însă cea mai eficientă metodă rămâne cumpărarea de bunuri imobiliare, în opinia a 38% din cei chestionaţi.

Această opţiune este urmată de achiziţia altor bunuri de valoare şi de economisirea în depozitele bancare (câte 16% din voturi). 7% din românii intervievaţi optează pentru cumpărarea de certificate de trezorerie şi 6% pentru achiziţia de acţiuni. Euro este moneda în care 49% din populaţie are cea mai mare încredere. De asemenea, 40% din români şi-au manifestat încrederea pentru lei şi doar 3% pentru dolar.

Nu ne-am pierdut cumpătul

Comentând rezultatele sondajului INSOMAR, analiştii economici consideră că românii nu şi-au pierdut cumpătul şi că îşi păstrează realismul, dar s-ar putea ca opţiunile exprimate acum să capete alte configuraţii în perioada imediat următoare.
„Este bine că românii nu vor să părăsească băncile (probabil nici nu au alte opţiuni), iar tendinţa de a avea mai multă încredere în euro este firească.

Oricum, acesta e un semnal clar care ne arată că oamenii îşi păstrează realismul“, ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu. La rândul său, analistul Matei Păun consideră că aprecierea investiţiilor imobiliare ca fiind cea mai eficientă metodă de economisire „s-ar putea să se schimbe în următoarele câteva luni“.

Iar fapul că leul nu deţine întâietate în topul încrederii românilor vine din „politicile fiscale incerte ale guvernului“ şi din deprecierea pe care a avut-o moneda naţională în ultima lună“.

image

Este bine că românii nu vor să părăsească băncile, probabil nici nu au alte opţiuni

image


Ilie Șerbănescu,
analist economic

image

Preferinţa pentru plasamentele imobiliare s-ar putea să se schimbe în următoarele luni

image


Matei Păun,
analist economic

Criza, la fel ca în restul Uniunii Europene

La întrebarea „În ce măsură credeţi că această criză va afecta România?“, 44% din participanţii la sondajul INSOMAR au afirmat că ţara va fi afectată în aceeaşi măsură ca şi celelalte state europene. Alţi 25% cred că România va suferi mai puţin, iar 24% cred că România va suferi mai multe consecinţe decât celelalte ţări.

În fine, 6% dintre subiecţi afirmă că România nu va fi afectată de criză. Cercetarea INSOMAR este realizată în rândurile a 1.243 de persoane din 40 de judeţe ale ţării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite