Românii implicaţi în jaful italian au semnat "ca primarul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O gaură de 130 milioane de euro. O lungă listă de români, lituanieni şi sri-lankezi, reali sau inexistenţi, în numele cărora au fost luate credite, dar care nu aveau nimic de-a face cu

O gaură de 130 milioane de euro. O lungă listă de români, lituanieni şi sri-lankezi, reali sau inexistenţi, în numele cărora au fost luate credite, dar care nu aveau nimic de-a face cu finanţele. Aceştia au făcut mai scurt drumul lui Danilo Coppola, om de afaceri italian, către închisoare.

Românii Doru Trifan - lucrător la hotelul din Roma aparţinând lui Coppola; Dumitru Stuparu - tâmplar; Ferdinando Warnakula Suryia Dinush Sanjey Kumar - sri-lankez cu nume kilometric, care s-a dovedit inexistent în realitate, deşi avea permis de şedere şi cod fiscal, şi Manuela Rezi - femeie în casă, de origine lituaniană. Aşadar, doar doi români implicaţi, fără voia lor, în mecanismul lui Coppola, ceilalţi doi fiind de altă naţionalitate.

Potrivit anchetatorilor, acestea sunt numele folosite de afaceristul italian pentru înregistrarea unor scheme financiare şi clădiri de zeci de milioane de euro. Aceştia, nevinovaţi, au povestit totul gărzii de finanţe. Au dezvăluit că au semnat, ani de-a rândul, documente aparţinând unor societăţi, unii fără a şti foarte bine să citească în italiană. Declaraţiile lui Doru Trifan, date în faţa anchetatorilor, au fost făcute publice în presa italiană: "Mergeam la notar să semnez hârtiile. Credeam că sunt documente pentru serviciul meu".

Bazele scandalului căruia i-au căzut victime şi românii şi care l-au dus pe Danilo Coppola în închisoarea Regina Coeli sunt în noiembrie 2004, când Micop Immobiliare a achiziţionat o sală cu 350.000 de euro, pe care a revândut-o după cinci zile cu 7,2 milioane de euro obţinute cu un împrumut imediat. Una dintre acuzaţiile aduse afaceristului, aceea de bancrută frauduloasă, vine după falimentarea societăţii Micop, în decembrie 2006. "Voi plăti până la ultimul euro", a spus, duminică, în faţa procurorilor, Danilo Coppola, care şi-a recunoscut responsabilităţile. A admis inclusiv că el era titularul societăţii Micop, al cărui faliment a declanşat investigaţiile. Românul Doru Trifan, angajat la Hotelul Daniels, nu poate vorbi. Am încercat să avem şi opinia sa asupra celor întâmplate. Fără succes însă, pentru că la telefon răspund alţi angajaţi italieni ai aceluiaşi hotel, care spun ba că românul nu este, ba că nu vrea să vorbească cu presa, pentru că… nu poate sau nu are nimic de spus.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite