Românii trec Prutul „la mica înţelegere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii trec Prutul „la mica înţelegere“
Românii trec Prutul „la mica înţelegere“

După anunţul Chişinăului de renunţare la vize, zeci de români au făcut coadă în ultimele două zile pe la punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova. Pentru că vameşii români nu au putut confirma ridicarea vizelor, mulţi oameni au sperat că vor putea intra în Republica Moldova doar cu paşaportul.

Mai citeşte şi:


În primele două zile de la ridicarea vizelor, zeci de români au făcut coadă la frontirea gălăţeană. Majoritatea nu aveau vize pentru că, spuneau ei, auziseră cu o zi înainte că se poate trece graniţa doar cu paşaportul.“Nu am viză, dar cred că ne vor lăsa să ajungem dincolo. Am auzit de la consulat că ne vor lăsa. Abia de două zile ne-am depus actele pentru viză, dar ar dura o lună. Oricum, sperăm să putem trece frontiera, mai ales că aşa s-a anunţat şi ieri”, ne-a declarat Viorel Săndulescu, un bucureştean care aştepta să treacă graniţa.

Şi nu s-a înşelat, deoarece grănicerii moldoveni s-au grăbit să execute decretul prezidenţial care prevedea ridicarea regimului vizelor pentru români.

Au trecut graniţa din curiozitate

Ieşeanul Costel Gogoi este căsătorit cu o moldoveancă. Pentru că trebuia să ajungă la o nuntă în republica Moldova, bărbatul a alergat cot la cot cu soţia lui timp de patru zile pentru a primi viza de intrare în Moldova. Vineri, chiar în prima zi după anunţul făcut de oficialii de la Chişinău cu privire la ridicarea vizele pentru cetăţenii români, Costel Gogoi a aflat că tot efortul său a fost în zadar.

„Am făcut patru drumuri. Eu am fost de două ori la Bucureşti, iar soţia, la Chişinău. Cred că am cheltuit vreo 1.500 de lei cu drumurile şi actele“, s-a plâns ieşeanul când a ajuns la Vama Sculeni şi a primit confirmarea că nu are nevoie de viză pentru a trece Prutul.

Printre puţinii cetăţeni care au venit vineri şi sâmbătă în Vama Sculeni au fost şi cei care au vrut doar să-şi încerce norocul cu vameşii moldoveni şi să intre în ţara vecină din simplă curiozitate. „Nu mi-am mai luat viză, pentru am auzit pe la radio că nu ar mai trebui. Dacă voi reuşi să trec, este foarte bine. Dacă nu e adevărat că s-a ridicat viza, o să mă întorc acasă“, a spus un ieşean.

“Am trecut în Moldova şi acum ma întorc acasă. Nu am avut viză şi mi s-a dat voie, fără nicio problemă. Toţi au trecut aşa”, ne-a spus şi gălăţeanul Ion Gheorghiţă.

Confirmări întârziate

În paralel, autorităţile române sperau ca situaţia să le fie comunicată oficial şi lor, după publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, programată pentru ieri. Oficial, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe din România susţineau că vizele sunt în continuare necesare.

“Începând cu data de 9 aprilie 2009, cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova au nevoie de viză. Vizele vor fi eliberate de către Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti”, era afişat şi ieri după-amiază pe pagina oficială de internet a Ministerului.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anunţat că vameşii care nu vor respecta decretul prezidenţial vor fi traşi la răspundere.

Nu sunt aşteptate creşteri mari de trafic

După ce regimul comunist de la Chişinău, reprezentat de fostul preşedinte Vladimir Voronin, a impus vize pentru intrarea în ţară, numărul românilor care au trecut în ţara vecină s-a redus cu circa 50%.  Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră spun că traficul în punctele de trecere a frontierei de la Sculeni, Nicolina şi Albiţa, nu va creşte semnificativ în urma ridicării vizelor. „Nu ne aşteptăm la o creştere semnificativă a traficului în următoarele zile pentru că, probabil, oamenii sunt încă circumspecţi cu privire la decizia de ridicare a vizelor“, a precizat şi Marius Costache, director adjunct Vama Albiţa, Vaslui.

Mihai Ghimpu şi-a cerut scuze

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a cerut, vineri, scuze românilor pentru regimul de vize impus de Vladimir Voronin. Această politică “a fost o ruşine pentru noi. Vreau să le prezint scuze cetăţenilor României prin intermediul postului Europa Liberă”, a spus Ghimpu.

Cu o zi înainte Ghimpu a semnat decretul deciziei prin care cetăţenilor români li se cerea viză pentru a intra pe teritoriul moldovean. În urma protestelor izbucnite după alegerile din 5 aprilie, preşedintele communist din perioada respectivă, Vladimir Voronin, l-a expulzat pe ambasadorul român de la Chişinău, Filip Teodorescu, a introdus regimul de vize pentru cetăţenii români şi a acuzat autorităţile de la Bucureşti de implicare în manifestaţiile violente.

Mihai Ghimpu a mai spus că relaţiile cu România se vor îmbunătăţi rapid după preluarea conducerii ţării de către noul guvern moldovean. De altfel, el a admis că este  “unionist”,  crezând în ideea că moldovenii şi românii ar trebui să facă parte din aceeaşi naţiune.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite