Românii din Italia s-au plâns premierului Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Italia s-au plâns premierului Boc
Românii din Italia s-au plâns premierului Boc

Aflat într-o vizită oficială la Roma, premierul Emil Boc s-a întâlnit cu liderii asociaţiilor românilor din Italia, ocazie cu care aceştia i-au semnalat şefului guvernului problemele curente şi de ordin general cu care se confruntă membrii comunităţii.

"Nu cred că a fost vorba de reproşat sau de cerut, ci de a discuta punctual ceea ce se întâmplă. Mi-am notat pe o pagină vreo 10-12 probleme, am discutat cu domnul ambasador Răzvan Rusu, cu ministrul de externe Cristian Diaconescu, cu ceilalţi colegi, urmează să dăm răspunsurile instituţionale", a declarat premierul la finalul întrevederii.

Potrivit Agerpres, şeful guvernului a precizat că în principal s-a discutat despre câteva aspecte legate de forţa de muncă din Italia, de problemele legate de slujbe, de contracte, de legislaţie italiană, realizarea unei mai bune comunicări cu asociaţiile pentru ca muncitorii români să cunoască mai bine drepturile pe care le au în Italia.

Totodată, premierul le-a relatat conţinutul discuţiilor avute miercuri cu Papa Benedict XVI şi cu premierul Silvio Berlusconi şi le-a expus planul de reformă al statului român. "Le-am spus că mai devreme sau mai târziu, în funcţie de situaţia particulară a fiecăruia, tot acasă ne vom întoarce pentru că oriunde am sta până la urmă tot acasă este cel mai bine", a declarat Boc.

Pe de altă parte, reprezentanţii asociaţiilor i-au semnalat premierului vechile probleme ale serviciilor consulare deficitare din lipsă de personal şi spaţii adecvate, ale discriminării suferite de unii dintre membrii comunităţii din partea majorităţii italiene, a continuării prezentării negative a românilor de presa italiană.

Şefului guvernului i s-a semnalat şi faptul că statul român nu reuşeşte să constituie un fond de urgenţă pentru repatrierea corpurilor neînsufleţite ale românilor decedaţi la muncă în ţări ca Italia şi Spania şi ale căror familii nu dispun de mijloacele financiare.

O altă problemă pe care premierul a promis că o va studia este cea a cursului de limbă, cultură şi civilizaţie românească organizat în ultimii doi ani de statul român pentru mii de copii români din Spania şi Italia, dar despre continuarea căruia şi în noul an şcolar nu s-au primit încă veşti din partea Ministerului Educaţiei de la Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite