Retezat, minunea României în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcul Naţional Retezat a intrat în cursa iniţiată de Fundaţia „The New7Wonders“ pentru „Cele şapte minuni naturale ale lumii“. Votaţi online Retezatul, care a fost nominalizat la categoria „Păduri, parcuri şi rezervaţii naturale“, la www.new7wonders.com!

Rezervaţia din Munţii Retezat se află pe locul al 13-lea, între cele 77 aflate în competiţia organizată de Fundaţia Internaţională „The New7Wonders“.

Prima fază a campaniei „Cele şapte minuni naturale ale lumii“ s-a încheiat în decembrie anul trecut, iar Parcul Retezat a rămas în competiţie alături de 261 de situri din lume. Votul din cea de-a doua fază se va încheia la 7 iulie 2009, când grupul de experţi al organizatorilor va alege cei 21 de finalişti. Apoi, minunile rămase vor fi votate până în anul 2011, când vor fi alese noile minuni naturale ale lumii.

Un singur vot de pe aceeaşi adresă de email

Ca Parcul Retezat să figureze printre noile minuni ale lumii, mai aveţi la dispoziţie o lună de zile pentru a vota online pe http://www.new7wonders.com/nature/en/nominees/europe/c/RetezatNationalParkNationalPark/. Potrivit regulamentului impus de fundaţie, se poate vota o singură dată folosind aceeaşi adresă de email.

De ce este Retezatul o minune a lumii?

Crestele unice şi priveliştile de vis taie respiraţia oricărui turist. În Parcul Naţional Retezat, ce se întinde pe o suprafaţă de 380 de kilometri pătraţi, din judeţul Hunedoara, se găsesc 58 de lacuri permanente. Aici, capra neagră, cerbul şi căprioara sunt protejate încă de la înfiinţarea rezervaţiei naturale, în 1935.

Cel mai înalt vârf din Munţii Retezat este Vârful Peleaga, cu o înălţime de 2.509 metri. De asemenea, grupul de munţi Retezat-Godeanu deţine singurele formaţiuni glaciare din România.

Ceremonia oficială, în România?

Bucureştiul se luptă cu 24 de oraşe din lume pentru a fi gazda ceremoniei de desemnare a celor noi şapte minuni ale lumii, peste doi ani.

Astfel, Beirut (Liban), Shanghai, Beijing (China), Quebec (Canada), Kiev (Ucraina), Sofia (Bulgaria), Rio de Janeiro (Brazilia), Cracovia (Polonia), Seul (Coreea de Sud) sau Londra (Marea Britanie) sunt câteva dintre aspirantele la statutul de gazdă a ceremoniei.

Putem vota Bucureştiul pe www.new7wonders.com.

Top 20 minuni naturale

1    Amazon    Brazilia (+ alte 7 ţări)
2    Puerto Princesa    Filipine
3    Pădurea Sundarbans    Bangladesh, India
4    El Yunque    Puerto Rico
5    Pădurea Białowieza    Belarus, Polonia
6    Parcul Naţional Komodo    Indonezia
7    Pădurea Neagră    Germania
8    Parcul Naţional Thy    Danemarca
9    Christmas Island    Australia
10    Parcul Naţional Kaziranga    India
11    Pădurea Platano    Honduras
12    Parcul Naţional Norfolk Islands    Australia
13    Parcul Naţional Retezat    România
14    Askania-Nova    Ucraina
15    Sinharaja Rainforest    Sri Lanka
16    Parcul Naţional El Kala    Algeria
17    Tree of Life    Bahrein
18    Delta Okawango    Botswana
19    Parcul Naţional River Gambia    Gambia
20    Parcul Naţional Pendjari    Benin

Şapte categorii de minuni

Competiţia cuprinde şapte categorii: „câmpii şi formaţiuni de gheaţă“, „insule“, „munţi şi vulcani“, „peşteri şi văi“, „păduri, parcuri şi rezervaţii naturale“, „lacuri, râuri şi cascade“ şi „peisaje de mare“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite