Predoiu: "Barroso nu a cerut României mai multe nominalizări pentru postul de comisar"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Predoiu: "Barroso nu a cerut României mai multe nominalizări pentru postul de comisar"
Predoiu: "Barroso nu a cerut României mai multe nominalizări pentru postul de comisar"

Ministrul interimar de externe Cătălin Predoiu a declarat luni, în cadrul audierilor din Parlament, că nu s-a primit o adresă oficială din care să reiasă că Jose Barroso ar fi cerut României să facă mai multe propuneri pentru postul de comisar, răspunzând astfel unei întrebări a lui Crin Antonescu.

Ministrul Cătălin Predoiu a fost audiat luni de comisiile reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pe teme de politică externă.

Liderul PNL Crin Antonescu, membru al comisiei de politică externă a Senatului, i-a adresat lui Predoiu o întrebare referitoare la negocierile privind comisarul european.

"Întrebarea mea, poate prea puţin diplomatică, este una simplă: dacă aveţi cunoştinţă, dacă ne puteţi spune dacă preşedintele Barroso a trimis către Guvernul României, eventual către preşedintele României, semnale, mesaje, în sensul că ar dori mai multe propuneri din partea Guvernului român", a spus Antonescu.

Cătălin Predoiu a spus că nu are cunoştinţă de un asemenea mesaj din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Pot să-i dau un răspuns scurt domnului Antonescu: Cel puţin de când am preluat mandatul interimar la Externe n-am primit nicio adresă oficială în sensul celor relatate de dumneavoastră. Am întrebat şi dacă există în trecut o astfel de procedură scrisă şi nu există”, a punctat şeful diplomaţiei române.

"Aş vrea să adaug că, în ceea ce priveşte desemnarea comisarului, fiecare stat are o strategie. Mai sunt şi alte state care merg pe candidaturi unice. Alte state au desemnat mai multe persoane. Nu trebuie scăpat din vedere că mandatul de comisar nu este unul naţional. Comisarul reprezintă Comisia, deci nu este un mandat naţional şi trebuie să avem în vedere acest lucru când luăm în discuţie subiectul", a atras atenţia Cătălin Predoiu.

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a declarat vineri că preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, i-a transmis personal preşedintelui Traian Băsescu un mesaj "extrem de sever" privind faptul că România este nepermis de mult întârziată în ceea ce priveşte candidaturile pentru portofoliul de comisar european şi că este necesar ca România să facă mai multe nominalizări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite