România va avea un alt chip de la 1 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legile şi reglementările care intră în vigoare peste câteva zile impun românilor şi mai multe restricţii, iar presiunea taxelor va creşte. Cele mai multe schimbări vin, ca în mai toţi anii trecuţi, din zona fiscală. Şi în 2011, noile reglementări vor deschide în urma lor un întreg şir de scumpiri.

Data de 1 ianuarie 2011 este prevăzută ca termen de intrare în vigoare a unei lungi serii de reglementări, legi şi acte normative. Aproape toate palierele vieţii economice şi sociale a românilor vor avea un alt cadru de organizare, mai strâmt şi mai auster decât cel aplicat în 2010, în majoritatea domeniilor de activitate.

Dacă schimbările fiscale - creşterea accizelor şi a unor taxe în domeniul auto - vor aduce cu siguranţă scumpiri în prima parte a anului, modificările referitoare la viaţa socială (spre exemplu, cele din domeniul medical) vor provoca mai mult disconfort românilor. „Adevărul" vă prezintă, pe larg, principalele modificări cu care ne vom întâlni chiar de la 1 ianuarie.

Taxe mai mari, scumpiri inevitabile

Cele mai multe schimbări faţă de regimul din 2010 vor interveni la nivelul companiilor, în principal cu majorări ale unor taxe, dar consecinţele se vor vedea, în final, tot la nivelul portofelului fiecăruia dintre noi. Un exemplu ar fi majorarea cu 25% până la 100% a impozitului pe camioanele care transportă marfă în circuitul intern: costul mai mare de transport, perceput şoferilor, va fi transmis imediat asupra tarifelor.

Iar dacă tarifele cresc, automat şi mărfurile transportate vor fi ceva mai scumpe, pentru că acest cost (transportul) reprezintă 20% până la 50% din preţul final al produselor. Astfel că, fie şi numai din această cauză, ne putem aştepta la o scumpire a alimentelor, cu cel puţin 2%, a materialelor de construcţii (+5%) sau a bunurilor nealimentare de larg consum (îmbrăcăminte, încălţăminte, cosmetice etc.), cu până la 10%, avertizează transportatorii şi comercianţii.

Un alt factor de majorare a preţurilor ar fi creşterea accizelor la carburanţi (+3%) şi la tutun (+3,5%), măsură care se aplică la fiecare început de an. De data aceasta, la 1 ianuarie 2011, impactul va fi mult mai mic decât în 2010, când benzina, motorina şi ţigările s-au scumpit în unele cazuri şi cu 10%, însă având în vedere puterea de cumpărare a populaţiei, nici scumpirile din 2011 nu vor fi tocmai neglijabile.

Poluatorul plăteşte. Acum, cu 50% mai mult

Şi taxa de primă înmatriculare a autovehiculelor, percepută pe grade de poluare, va fi majorată de la 1 ianuarie, în medie cu 45%-50% faţă de nivelul actual. În cazul maşinilor vechi şi cu mai puţine dotări antipoluante însă, această creştere poate fi dublă sau aproape triplă. Cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 va fi de 30.432 euro, pentru înmatricularea unei maşini non-euro cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani.

Practic, cine va plăti furnizorului un preţ de, să zicem, 7.000 de euro pentru o astfel de maşină va trebui să dea statului, ca taxă de poluare, o sumă de câteva ori mai mare. Disputele pe marginea acestei măsuri continuă, pentru că prin noul sistem de taxare sunt „lovite" cel mai rău importurile de maşini nemţeşti second-hand - preferatele românilor.

Doar câteva veşti bune

Nu chiar toate reglementările ce intră peste câteva zile în vigoare vor avea un impact neplăcut în viaţa românilor, există şi câteva care pot aduce unele îmbunătăţiri. Spre exemplu, gazele şi energia electrică nu se vor scumpi, iar următoarea analiză a oportunităţii de modificare a preţurilor va avea loc abia la primăvară.

O altă veste bună vine pentru patronii firmelor mici: microîntreprinderile vor avea posibilitatea ca, de la 1 ianuarie, să opteze între plata impozitului de 16% din profit sau o taxă de 3% din venituri.

Acest sistem de impozitare se va aplica firmelor care au între 1 şi 9 angajaţi şi au obţinut în anul anterior un venit de până la 100.000 de euro. Totodată, plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de către persoane fizice şi juridice va fi majorat, începând cu anul viitor, de la minimum 50.000 de euro la cel puţin 100.000 de euro.

Şi pensionarii plătesc

Pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei vor achita contribuţii sociale de sănătate. Începând cu 1 ianuarie 2011 vor fi obligate să achite contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate circa două milioane de noi contributori la sistem.

Principalele schimbări

-Cresc accizele la carburanţi cu 3%
-Şi accizele la ţigări se majorează cu 3,5%
-Taxa auto creşte, în medie, cu 45%-50%, dar în cazul maşinilor non-euro vechi se poate dubla
-Impozitul pe camioanele din traficul intern se dublează
-Gigacaloria va fi mai scumpă cu 10%-15% în majoritatea oraşelor mari
-Asigurarea RCA se scumpeşte, în medie, cu 15%. Există cazuri de scumpiri şi mai mari, dar şi de reduceri cu până la 10%
-Pensionarii cu pensii de peste 740 de lei plătesc contribuţii de asigurări sociale de 5,5%
-Fiscul introduce un impozit nou, de 16%, pe veniturile de peste 50.000 de lei
-Cresc salariile bugetarilor, cu 15%
-Creşte salariul minim pe economie cu 17%, de la 640 la 670 de lei
-Firmele mici pot opta între un impozit de 3% pe cifra de afaceri sau de 16% pe profit
-Plafonul de garantare a depozitelor bancare  se dublează, ajungând la 100.000 de euro.

Direcţie de siguranţă rutieră

În cadrul Autorităţii Rutiere Române (ARR) din Ministerul Transporturilor va începe să funcţioneze Direcţia Siguranţă Rutieră. Auditori specializaţi vor verifica „punctele negre" (zonele în care au loc frecvent accidente grave de circulaţie) de pe drumurile naţionale şi autostrăzi.

De asemenea, în atenţia noii direcţii vor intra şi proiectele de infrastructură care nu vor fi autorizate dacă nu îndeplinesc standardele europene. Măsurile impuse de auditorii de siguranţă vor deveni obligatorii pentru administratorii drumurilor vizate, iar implementarea acestora va fi verificată periodic.

Toate drumurile naţionale şi autostrăzile din România vor intra sub auditul de siguranţă în 2013, iar cele judeţene în 2015, scopul fiind reducerea numărului de accidente rutiere.

Economia, cu bune şi cu rele

Cheltuielile de transport pentru firme nu vor fi deductibile Foto: Corina Tătaru



Schimbările de la 1 ianuarie se vor reflecta nu doar în preţuri, ci şi în strategiile de business pe care întreprinzătorii vor trebui să le adapteze noilor condiţii din mediul de afaceri. Marile provocări ale viitorului an vin şi din creşterea presiunii fiscale, dar şi din modificarea unor reglementări de natură organizatorică.

În primul rând, sumele cheltuite de firme pentru maşinile folosite la transportul de persoane, cu maximum nouă locuri, nu vor fi considerate nici în 2011 drept deductibile, adică respectivele sume nu vor putea fi scăzute din baza de impozitare. Perioada de limitare a deductibilităţii cheltuielilor privind combustibilul va fi prelungită până la 31 decembrie 2011.

O declaraţie în loc de cinci

Una dintre facilităţile birocratice acordate de stat de la 1 ianuarie este aceea că firmele vor avea posibilitatea să achite contribuţiile sociale şi impozitul pe venit pe baza unei declaraţii unice, care va putea fi completată şi în format electronic şi trimisă la Fisc.

În prezent, firmele sunt obligate să completeze cinci formulare pentru achitarea impozitelor, dintre care două la administraţiile financiare şi trei pentru asigurări de sănătate, şomaj şi pensii. Declaraţia va putea fi completată şi pe un suport de hârtie, până la 1 iulie 2011, dată după care documentul va fi depus lunar prin mijloace electronice.

Pe de altă parte însă, începând cu 1 ianuarie, inspectorii de muncă vor avea permanent dreptul de a intra în sediul unei firme pentru a verifica acte şi vor putea chiar să dispună retragerea autorizaţiei de funcţionare, cu suspendarea directă a activităţii dacă descoperă încălcări flagrante ale legii.

Tot începând din ianuarie, angajatorii vor fi obligaţi să depună în format electronic statele de plată la Inspecţia Muncii. Astfel, angajatorii vor mai putea depune până la finalul lunii ianuarie 2011 statele de plată în format de hârtie referitoare la luna decembrie 2010, însă pentru lunile următoare vor fi nevoiţi să treacă la formatul electronic. Vocile care critică această măsură spun că inexistenţa pe format clasic (hârtie) a cărţilor de muncă ar îngreuna acordarea de credite de către bănci. Probabil, bancherii se vor adapta şi vor depăşi astfel de inconveniente.

Încă o lovitură dată pieţei imobiliare

Anul 2011 aduce modificări şi în ceea ce priveşte certificarea energetică a clădirilor. Astfel, proprietarii de locuinţe vor fi obligaţi, de la 1 ianuarie, să deţină un certificat de performanţă energetică a clădirii dacă vor să vândă sau să închirieze spaţiile respective.

Însă aplicarea acestor prevederi, incluse în Legea 372/2005, respectiv necesitatea obţinerii certificatului energetic, va duce la majorarea cu 5% până la 10% a preţurilor la casele vechi, blocând astfel tranzacţiile imobiliare. Performanţa energetică a caselor este exprimată prin consumul de energie în kWh/mp arie utilă şi de consumul pentru încălzire şi pentru apa caldă.

Cheltuielile de transport pentru firme nu vor fi deductibile

Scade indemnizaţia pentru mame

În 2011, viitoarele mame vor avea de ales între două concedii  Foto: Adevărul



De la 1 ianuarie, angajatele care nasc vor putea alege între două variante de concediu maternal. În prima formulă, ele pot opta pentru o indemnizaţie mai mare, dar valabilă un an. În acest caz, suma va reprezenta 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar nu poate fi mai mică de 600 de lei şi mai mare de 3.400 de lei.

Dacă doresc să rămână acasă după primul an, mămicile au dreptul la concediu neplătit pentru încă un an, dar nu mai primesc deloc indemnizaţia pentru creşterea copilului. Dacă se întorc la lucru, ele primesc un supliment de 500 de lei, până în momentul când copilul împlineşte doi ani.

În a doua variantă, mamele pot alege o indemnizaţie mai mică, dar pe care o vor primi timp de doi ani. Indemnizaţia reprezintă tot 75% din media veniturilor medii obţinute în ultimele 12 luni de muncă, dar plafonul maxim este de 1.200 de lei.

La doctor, cu cardul

Informatizarea sistemului de sănătate începe în 2011, cu introducerea cardului naţional de sănătate. Fiecare român de peste 18 ani care este asigurat va primi un card care îi va permite să beneficieze de servicii medicale în spitale, policlinici şi cabinete care au contracte cu casele de asigurări.

Cardul va conţine informaţii minime despre fiecare persoană asigurată, cum ar fi numele, prenumele şi codul numeric personal, dar şi altele de natură medicală: diagnostice cu risc vital şi boli cronice, grupa sanguină şi Rh-ul, acceptul sau refuzul de a dona organe după deces. ; M.Bechir, S. Popa

Ce aduce prima zi din 2011 în Europa

Prima zi a lui 2011 este una istorică pentru Estonia, care trece la moneda euro începând din această dată. Atât experţii economici, cât şi cetăţenii de rând au temeri privind măsura, în condiţiile crizei economice a zonei euro. Dacă Estonia avea, pe vremuri, o economie în ascensiune, perspectivele financiare ale ţării baltice au fost drastic înrăutăţite de actuala recesiune.

Ziua de 1 ianuarie 2011 este importantă şi pentru Ungaria, care preia pentru prima dată preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Ţara vecină, care îşi făcuse din aderarea României şi Bulgariei la Schengen o prioritate a preşedinţiei sale, îşi începe mandatul cu o dezamăgire, având în vedere că ţări precum Franţa şi Germania sunt împotrivă.  În următoarele şase luni, Ungaria va stabili agenda pentru o serie de întâlniri la nivel înalt, care vor avea loc la Budapesta şi la Godollo.

Prima zi a anului viitor nu e una fericită pentru cehi, în condiţiile în care Praga introduce măsuri dure de austeritate, constând în măriri de taxe şi reduceri de beneficii sociale menite să aducă economii de 176,6 milioane de euro la bugetul de stat. Începând cu1 ianuarie, Serbia va desfiinţa serviciul militar obligatoriu.

În 2011, viitoarele mame vor avea de ales între două concedii
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite