România trebuie să accepte avioanele F-16 până la 3 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să ia o decizie privind dotarea cu avioane de luptă F-16, oferite de Statele Unite, până la data de 3 august 2010, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Ion Aurel Stanciu, într-o emisiune difuzată de Radio România Actualităţi.

Oferta înaintată Guvernului României de Guvernul SUA a expirat în ziua de 3 iunie dar a fost prelungită până la 3 august. Până la această ultimă dată, România ar trebui sa trimită o scrisoare de intenţie şi să transfere prima tranşă de 750 de milioane de dolari în vederea achiziţiei.

Oferta americană pentru România, aprobată de Congresul SUA la sfârşitul anului trecut, se referă la furnizarea a 24 de avioane F-16 second-hand, varianta C/D Block 25. Avioanele ar fi cedate gratuit, dar România este obligată să plătească modernizarea avioanelor şi a infrastructurii, ceea ce ar costa 1,3 miliarde de dolari (circa un miliard de euro). Avioanele cedate de SUA au o vechime de peste 20 de ani şi în acest moment sunt retrase de la zbor. România ar mai putea folosi aceste avioane, după modernizare, aproximativ 15 ani.

Pe de altă parte, dacă Guvernul României nu acceptă oferta americană până la data de 3 august, Ministerul român al Apărării ar fi obligat să încerce prelungirea resursei de zbor a ultimelor avioane MiG 21 LanceR. În mod normal, toate avioanele de acest tip, produse în fosta URSS şi modernizate în România, ar fi trebuit retrase de la zbor până în anul 2011. Prelungirea resursei ultimelor avioane LanceR rămase în exploatare ar fi necesară până la momentul în care România ar cumpăra avioane noi.

Variantele Gripen şi Typhoon

Pentru suma de un miliard de euro, considerată limita maximă pe care o poate plăti România, există trei opţiuni. Guvernul SUA oferă 24 de avioane F-16 second-hand, Guvernul Suediei oferă 24 de avioane Gripen noi, iar grupul european Eurofighter propune României 24 de aeronave Typhoon cu vechime de circa doi - trei ani.

Avioanele F-16 şi Gripen au un singur motor, iar avioanele Typhoon au câte două motoare. Avioanele Gripen noi şi cele Typhoon, care sunt aproape noi, ar putea fi utilizate de Forţele Aeriene ale României circa 25-30 de ani. Un alt element foarte important în decizia de achiziţie este şi programul de offset ataşat unui asemenea contract. Avioanele Gripen şi Typhoon sunt însoţite de offset 100 la sută, în timp ce oferta de avioane americane second-hand nu include o asemenea facilitate.

Dintre statele apropiate României, Polonia a cumpărat avioane F-16 noi, iar Ungaria şi Cehia au achiziţionat avioane Gripen. Dintre cele trei modele de avion propuse României, CSAT a optat, la începutul acestui an, pentru varianta F-16 second hand, urmând ca o nouă discuţie pe acest subiect să aibă loc la Guvern.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite