Die Welt: România, la un pas de suspendarea din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform articolului 7 din Tratatul European, drepturile României ca şi stat membru al Uniunii Eurpene ar putea fi suspendate, transmite Die Welt.

Suspendarea statutului de membru al UE al României nu este exclusă, avertizează Comisia Europeană. Suspendarea poate avea loc în cazul în care criza politică ia amploare.

Cotidianul german informează că premierul Victor Ponta, care a iniţiat săptămâna trecută procedurile de demitere din funcţie a preşedintelui Traian Basescu, a promis cu o zi înainte, la Bruxelles, ca va revizui unele măsuri luate în lupta împotriva lui Băsescu, precum si unele măsuri ce ar fi putut spori controlul asupra Justiţiei.

Un diplomat european a declarat că, dacă Victor Ponta nu va restaura statul de drept conform standardelor UE, Comisia nu va ezita să folosească toate mijloacele legale. Printre acestea se numără articolul 7, care nu a fost utilizat niciodată până acum. Acest articol prevede suspendarea drepturilor unui stat membru în cazul în care se constată o „încălcare gravă şi în formă continuă" a valorilor fundamentale ale UE.

Prim-ministrul României s-a întâlnit joi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi declarase că va corecta toate măsurile care nu sunt în conformitate cu valorile fundamentale ale UE. Din informaţiile provenite de la diplomaţii europeni ar fi vorba de două ordonanţe de urgenţă prin care Curţii Constituţionale i s-a limitat dreptul de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului

Modificarea procedurilor desfăşurării referendumului nu va fi acceptată de către UE. Comisia aşteaptă ca participarea minimă de 50% plus 1 din numărul alegătorilor înscrişi pe liste să fie respectată conform deciziei Curtii Constituţionale, iar critica la adresa CCR şi manipularea Monitorului Oficial trebuie să înceteze.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite