România primeşte 3,6 mil. franci elveţieni pentru a consolida domenii cheie din justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elveţia va acorda României 3,6 milioane de franci elveţieni pentru consolidarea unor domenii cheie ale sistemului judiciar, în baza unui acord-cadru bilateral încheiat între Guvernul de la Bucureşti şi Consiliul Federal al Elveţiei, a anunţat, luni, Ministerul Justiţiei.

În urma semnării acordului, Ministerul Justiţiei va fi unul dintre beneficiarii importanţi ai asistenţei acordate de Elveţia. Resursele financiare externe vor fi utilizate pentru formarea profesională a judecătorilor şi procurorilor, pentru consolidarea capacităţii sistemului judiciar de a lupta împotriva corupţiei, precum şi pentru dezvoltarea sistemului de probaţiune prin înfiinţarea la nivel naţional a unei reţele de ateliere destinate prestării muncii în folosul comunităţii.

"Atragerea de finanţări externe pentru dezvoltarea şi consolidarea sistemului judiciar este una din preocupările Ministerului Justiţiei, mai ales în actualele condiţii economice când se fac eforturi pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Acest Acord este foarte important şi pentru că ne va permite să organizăm un program de pregătire profesională a magistraţilor în vederea aplicării noilor coduri, una dintre cele mai importante acţiuni pe care, împreună cu CSM şi INM, dar şi cu sprijinul asociaţiilor magistraţilor sau a celorlalte profesii liberale din sistemul justiţiei, va trebui să le derulăm până la momentul intrării în vigoare a codurilor. În plus, dincolo de aportul financiar, aceste programe derulate cu parteneri străini sunt foarte importante pentru că ne permit să avem acces la expertiza unor state care se pot mândri cu un sistem judiciar foarte eficient", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Contribuţia financiară elveţiană alocată sistemului judiciar românesc, pentru finanţarea unor proiecte, este de 3,6 milioane de franci elveţieni.

Unul dintre aceste proiecte are ca obiectiv asigurarea formării judecătorilor şi procurorilor cu privire la dispoziţiile noilor coduri, precum şi dezvoltarea de module e-learning.

Un alt proiect vizează dezvoltarea capacităţii profesionale şi crearea de noi aptitudini ale magistraţilor români în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii economice şi financiare, precum şi schimbul de experienţă şi de bune practici privind alte aspecte relevante pentru acest domeniu.

Totodată, un al treilea proiect vizează crearea de ateliere de lucru pentru executarea pedepsei privind munca în folosul comunităţii. Acesta are în vedere atât contextul legislativ actual, cât şi perspectiva prevederilor din noul Cod penal, unde obligaţia de a presta munca în folosul comunităţii poate fi stabilită în sarcina persoanei condamnate în majoritatea situaţiilor în care instanţa de judecată dispune o pedeapsă neprivativă de libertate.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite