România la rotisor/ Căldura cumplită a invadat toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile extrem de ridicate din toată ţara au transformat România într-un cuptor. Cei mai defavorizaţi români au fost cei ale căror meserii i-au obligat să înfrunte canicula frontal, chiar din mijlocul arşiţei cumplite.

Canicula greu de suportat în Capitală GALERIE FOTO

Străzi pustii la orele prânzului, zgomotul sirenelor de ambulanţă urlând bezmetice prin oraşe şi oameni agresaţi de căldură, zbătându-se ca peştii pe uscat pentru o gură de aer proaspăt. Se întâmplă în România îngălbenită de codul de caniculă, o Românie transformată, pentru câteva zile, într-un uriaş cuptor.

Mai citeşte şi:

Cod galben de caniculă sâmbătă şi duminică

Efectele arşitei cumplite s-au simţit mai ales în oraşe, unde asfaltul şi betonul au amplificat puterea soarelui, făcând atmosfera practic irespirabilă. Numai în Bucureşti, temperaturile ridicate de ieri au făcut 150 de victime. Şi în alte oraşe din ţară situaţia a fost similară. Un bărbat de 70 de ani din Alba Iulia a făcut infarct, după ce, imprudent, a lucrat câteva ore în grădină, deşi era cardiac şi diabetic.

Încercând să scape de căldura înăbuşitoare, orăşenii au fugit în masă, după nevoi şi bugete, la ştrand, la mare sau la munte. Degeaba, însă. Pe un litoral arhiplin, cu toată briza şi cu cele mai scăzute temperaturi din ţară, plaja tot s-a încins. Nici la munte nu au scăpat de caniculă. Chiar şi la Întorsura Buzăului, unul dintre polii frigului, ieri a fost arşiţă. Cei mai defavorizaţi însă au fost cei ale căror meserii i-au obligat să înfrunte canicula frontal, chiar din mijlocul arşiţei cumplite.

Din coşmelia de tablă

Asfaltul din faţa chioşcului de ziare unde nea Costică Grigore e jupân se cască tot mai mult, pe măsură ce soarele înaintează leneş pe cer, înghiţind tocurile domnişoarelor. La intersecţia străzilor Câmpia Libertăţii şi Baba Novac din Capitală, coşmelia de tablă burduşită cu ziare şi mărunţişuri de găsit la colţ de stradă pare mai încinsă decât un cuptor. Termometrele de stradă arată 38 de grade Celsius, însă în chioşc sunt cel puţin 42.

„Mă descurc eu cumva, că n-am ce face. Am lucrat în Orientul Mijlociu, unde am îndurat temperaturi şi de 60 de grade, dar acolo era umezeală...", spune vânzătorul de ziare, în vârstă de 57 de ani. „Ne-au pus două ventilatoare, dar tot nu fac faţă", explică nea Costică, ştergându-şi cu dosul palmei broboanele de sudoare care-i răsar pe frunte.

Brutarul, lac de apă

Învârtitul pâinii într-o brutărie pare a fi mai degrabă o meserie a fericiţilor iarna. Vara, însă, dogoarea cuptoarelor se răsfrânge împotriva plămăditorilor.
Într-o brutărie de la Piaţa Morarilor, din Capitală, muncitorii erau ieri după-amiază lac de apă, amestecând alene plămădeala. Din când în când mai fugeau într-o cămăruţă în spate unde se răcoreau cu un pahar cu apă. „Hai, mă, la o ţigară că nu mai pot", îi spune unul dintre muncitori colegului său, stergându-şi faţa cu un şervet.

Cuptoare garantate

Ieri, Capitala s-a transformat într-un oraş liniştit, cu maşini puţine şi oameni rari, care mergeau, pe cât posibil, pe la umbră. Pe şantiere lucrul a încetat curând după prânz, pentru că era weekend şi oamenii au putut să se retragă mai repede de sub soarele arzător.

La şantierul de la Stadionul Lia Manoliu, ca şi pe alte şantiere din oraş, lucrările încetaseră la amiază. „Astăzi au venit doar câţiva muncitori care au început lucrul de dimineaţă, de la ora 7.00, dar au plecat mai repede", a spus paznicul şantierului, Constantin Dumitru. „Erau morţi de căldură când au plecat", a mai spus agentul de pază.

Paznic la flacără

Pe la ora 16.00, Parcul Carol era aproape pustiu. La Mormântul Soldatului Necunoscut, cei doi militari care asigură paza au avut de înfruntat întreaga căldură a soarelui, în poziţie de drepţi, la câţiva metri distanţă de flacăra care arde fără întrerupere la mormânt.

Cu chipiul pe cap, care le asigura puţină umbră deasupra ochilor, cei doi tineri stăteau cu arma la picior, neclintiţi, ca două statui. „Mai au puţin şi le vine schimbul", a spus un paznic al mausoleului, care stătea în ghereta lui, plasată mai la umbră.

S-au mutat din blocuri în parc

Pe malurile lacului IOR, în parcul cu acelaşi nume, zeci de bucureşteni se bucurau, ieri, la ora amiezii, de umbra copacilor, dar şi de apă. Unii erau veniţi din blocurile din apropiere, alţii de la câteva staţii de autobuz distanţă. „La noi acasă e cuptor în apartament. Obişnuim să venim aici, pe iarbă şi stăm până se mai potoleşte căldura", a spus o femeie care stătea pe iarbă, împreună cu soţul ei şi cu o nepoată.

Mai încolo, la umbra unei copac, Ana Glodan, o pensionară care venise tocmai din Vitan, se relaxa de una singură. „Ieşirea din apartamentul de bloc şi refugiul pe iarbă, în parc, unde este linişte şi aer curat, este unica soluţie de supravieţuire pe timp de caniculă", spunea ea.
Topiţi de soare, câţiva puşti se bălăceau la marginea lacului în apa tulbure care le ajungea până aproape de umăr, ignorând atenţionarea „Scăldatul interzis", scrisă cu litere de-o şchioapă, în apropiere.

Căldura cumplită a invadat toată ţara

Arşiţa cumplită din marele oraşe a umplut staţiunile de pe litoralul românesc. Potrivit primelor estimări, aproape 30.000 de persoane s-au aflat pe litoral în acest final de săptămână, cei mai mulţi în Mamaia, Costineşti şi Neptun. Cei care au vrut să scape de caniculă nu au reuşit însă, deoarece, la mare, briza nu a adiat, iar nisipul a fript.

Explozia de turişti a umplut buzunarele comercianţilor de pe litoral. Cele mai căutate locuri au fost terasele, restaurantele, dar şi autoservirile. Apa minerală şi băuturile răcoritoare s-au vândut la preţuri în funcţie de loc, cuprinse între 3 lei sticla de 2 litri, ajungând însă şi până la 5 lei în Mamaia.

Cum în zona plajelor căldura a fost insuportabilă, mulţi turişti au căutat răcoarea mult mai în larg. Astfel, la centrele de închiriere de hidrobiciclete era coadă. Contra 15 lei ora, s-a găsit o metodă bună de a căuta briza dincolo de dig. De asemenea, sky-jeturile au împânzit largul mării. Preţul: 15 lei pentru 15 minute.

Soluţii tipice pentru caniculă

În timp ce litoralul era invadat de turişti refugiaţi din marile oraşe, în restul ţării canicula a făcut ravagii. Din cauza aparatelor de aer condiţionat defecte, la Spitalul Judeţean Botoşani, medicii şi pacienţii au încercat să dea piept cu valul de căldură cu cearşafuri în geam sau acoperiţi cu prosoape ude.

La Craiova, cea mai mare piaţă din oraş, vizitată de sute de localnici care îşi fac aprovizionarea, nu a avut nici măcar un aparat de aer condiţionat. Astfel, oltenii veniţi ieri aici, ca să-şi vândă marfa sau să se aprovizioneze, au avut de îndurat temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Mai mult, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Serviciul de Administrare a Pieţelor şi Târgurilor din Craiova nu dispune de fonduri pentru dotarea Pieţei Centrale cu aparate de aer condiţionat.

Şi la Satu Mare, căldura cumplită i-a prins pe locuitori cu garda jos. În pofida avertizării de cod galben, autorităţile locale nu au deschis niciun punct de prim ajutor şi distribuire a apei potabile. În schimb, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă aruncă vina în curtea Direcţiei de Sănătate Publică, cea căreia i se impută lipsa unui plan de măsuri pe timp de caniculă. (Grupaj realizat cu ajutorul redacţiilor „Adevărul de Seară")

S-a redeschis Aqua Magic

Canicula a adus şi redeschiderea complexului Aqua Magic din Mamaia. Distracţia începe la ora 10.00, iar un pachet „family“ costă 100 de lei, adică 40 de lei pentru adulţi şi 20 de lei pentru copil. Cele 11 tobogane şi cascadele instalate aici atrag câte 3.000 de turişti zilnic.

Canicula se încheie la noapte, cu ploi şi averse

Avertizarea de cod galben se va întinde pe toată durata zilei de astăzi, când sunt preconizate temperaturi maxime de 37-38 de grade Celsius, îndeosebi în zonele de câmpie. În plus, spun specialiştii meteorologi, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic, măsurat la 80 de unităţi, în toate cele 33 de judeţe din România, vizate de codul de caniculă. Potrivit meteorologilor, o îmbunătăţire relativă ar urma să vină după ora 18.00. De asemenea, în cursul nopţii de dumincă spre luni sunt anunţate înnorări, însoţite de averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite