România a primit 24 de medalii de aur pentru invenţii la Geneva. Premii pentru reducerea consumului de carburant şi dispozitive medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România s-a clasat pe locul patru la Salonului Internaţional de Invenţii Geneva, unde a obţinut 24 de medalii de aur, 18 de argint şi 7 de bronz. Totodată, a primit şi 20 de premii speciale, informează Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS).

Printre invenţiile premiate la Geneva se numără şi cea a inginerului român Corneliu Birtok-Băneasă pentru un dispozitiv care reduce consumul de carburant al maşinilor în zilele caniculare. Totodată, invenţia creşte şi puterea motorului auto.

Citeşte şi:

„Air by Corneliu“ a adus bronzul de la Geneva

Inginerul Corneliu Birtok-Băneasă a explicat că dispozitivul, care se numeşte "deflector integrat pentru radiaţiile termice provenite de la motoarele cu ardere internă", este bun pe timpul verii, când temperaturile sunt mari, deoarece menţine densitatea aerului la un nivel crescut şi evită astfel supraîncălzirea, respectiv pierderile de putere ale motorului.

"Deflectorul este foarte bun pe timp de vară pentru că menţine densitatea aerului crescută, se evită supraîncălzirea şi pierderile de putere ale motorului. Fără deflector, galeria de admisie şi filtrul ating 80 de grade, în timp ce folosirea dispozitivului scade temperatura la 25-30 de grade Celsius, într-o zi caniculară. Utilizarea deflectorului duce la creşterea puterii motorului şi reduce consumul de carburant", afirmă Corneliu Birtok-Băneasă.

Dispozitivul inginerului hunedorean va fi brevetat şi de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Premii pentru dispozitive medicale şi materiale pentru drumuri

Româncele Teodora Tihan, Ingrid Ionescu, Aurelia Meghea şi Ioana Demetrescu au primit premiul special pentru că au inventat o metodă de obţinere a peliculelor polimere în domeniul medical

Cristian Iorgoiu şi Marian Velcea au fost premiaţi de către OSIM pentru obţinerea unui nou material care poate fi aplicat pe şosele şi autostrăzi, iar Mihai Prundianu a primit un premiu pentru învelişurile ecologice rezistente la căldură.

Alţi premianţi au mai fost Constantin Oprean, pentru motorul hidraulic cu axă verticală, Liviu Ghiculescu - echipament industrial cu asistenţă ultrasonică, Ghiocel Ioanid - un proces pentru conservarea hârtiei, Luige Vlădăreanu - un dispozitiv de telefonie biometrică securizată.

România a fost prezentă la Geneva cu 49 de invenţii dintre care 40 în standul ANCS, pentru celelalte 9 invenţii costurile fiind suportate de inventatori sau unităţi de cercetare-dezvoltare.

Marele premiu al Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva a fost decernat unui elveţian, Luis Conzett, care a inventat un dispozitiv pentru protejarea locuinţelor împotriva indundaţiilor.

Premiul publicului a fost decernat tot unor elveţience pentru un cărucior de cumpărături dotat cu un sistem de descărcare a mărfurilor care nu necesită ridicarea lor.

Peste 40 de ţări au participat la cea de-a 39 ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, deschis între 6 şi 10 aprilie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite