România viitorului a luat cu asalt oferta universităţilor străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două zile, tinerii români au studiat bursele aduse de francezi, englezi, americani, italieni, elveţieni şi finlandezi Târgul universitarilor, RIUF 2007, a strâns peste 7.000 de

Timp de două zile, tinerii români au studiat bursele aduse de francezi, englezi, americani, italieni, elveţieni şi finlandezi

Târgul universitarilor, RIUF 2007, a strâns peste 7.000 de studenţi români interesaţi de sistemele de învăţământ europene şi americane.

Mulţi dintre tineri au căutat ofertele făcute de universităţile franţuzeşti, pe de o parte pentru că la târg au fost prezente peste 30 de instituţii din Franţa, iar pe de altă parte pentru că taxele de înscriere erau accesibile. Pe lângă acestea, studenţii au fost atraşi şi de modul în care îşi pot continua studiile.

Şcolile de arte, mai scumpe

Universitatea "Havre" a prezentat studenţilor interesaţi "burse de mobilitate pentru zone de prioritate". Acestea sunt în valoare de 600 de euro lunar, la care se adaugă şi bursa Erasmus. O parte din absolvenţii acestui institut lucrează acum la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, ca asistenţi universitari.

Preţuri sunt mult mai mari însă la şcolile de arte frumoase. Spre exemplu, pentru un an de studii la Şcoala de Artă "Maryse Eloy" din Paris se plătesc 7.500 euro.

Studii practice la Sorbona

Universitatea Paris/Panteon-Sorbonne le-a prezentat studenţilor proiectul "Misiunea-Universitatea-Întreprinderea". "Cei care aleg să-şi continuie studiile aici învaţă cum să trateze posibilele probleme cu care s-ar putea confrunta în viitoarea meserie. Se pune mai mult accentul pe asta decât să înveţe nişte cursuri pe de rost", spune Christiane Prigent, prim-vicepreşedinte al institutului.

Americanii, reprezentaţi de români

Cele cinci universităţi americane la târg au fost reprezentate de românii care au studiat acolo. Astfel, Mike Costache i-a convins pe cei de la Pepperdine University să vină în România. Visul lui este să ducă acolo cât mai mulţi studenţi români. Anul acesta a convins doi tineri, care au fost deja acceptaţi la studii peste Ocean. Daniela Pop a fost admisă pentru un master în afaceri, pe care îl va începe din noiembrie.

"Am aplicat în decembrie şi în ianurie am fost deja admisă. Ei îmi plătesc 70% din taxe, iar eu restul din 65.000 de dolari", spune Daniela. Celălalt student care îşi va continua studiile la Pepperdine este Radu Oprea, în anul I la Ştiinţe Politice. El a aplicat trei ani la rând şi până la urmă a reuşit. În plus, a obţinut 35.000 de euro ca bursă specială de la Guvernul României, iar americanii i-au mai dat 17.000 de euro.

Harvardul a lipsit

Marea absentă de la târg a fost Universitatea Harvard, prezentă în toate ediţiile de până acum. În acest an, Alexandru Mănăilă, studentul care până acum a reprezentat această prestigioasă instituţie, a trimis doar un comunicat prin care îi acuza pe organizatori că l-au exclus fără motiv. La rândul său, Alexandru Ghiţă, organizatorul RIUF, a spus ca Alexandru Mănăilă nu s-a mai implicat la fel de mult ca la ediţiile precedente. Ca urmare, Universitatea Harvard nu a mai fost reprezentată deloc în acest an.

Am aplicat în decembrie şi în ianurie am fost deja admisă. Ei îmi plătesc 70% din taxe, iar eu restul din 65.000 de dolari
Daniela Pop, studentă

Aplici pe un singur site pentru toate facultăţile cu acelaşi profil

Studenţii care vor să aplice pentru burse în Franţa o pot face on-line pentru diverse profiluri. Există site-uri specializate unde atunci când îţi postezi CV-ul, acesta este văzut de toate universităţile din profilul pe care vrei să-l studiezi. Pentru artă se poate aplica pe www.eduart.fr, pentru ştiinţe umaniste la www.eduhumanites.net, pentru matematică la www.edumaths.net, pentru drept la www.edudroit.net, pentru ştiinţe economice la www.educogestion.net.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite