În România, vaccinul ajunge după opt luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile farmaceutice lucrează la producerea unui antidot. Acesta ar putea fi gata în şase luni. Importul durează două luni. În timp ce numărul cazurilor de contaminare cu virusul H1N1 creşte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat la patru nivelul de alertă sanitară.

Citiţi şi:

Patru cazuri de gripă porcină în Hong Kong
Italia: Medicamente disponibile pentru 7% din populaţie, în caz de gripă porcină
Gripa porcină face victime în toată lumea

Cel puţin 20 de companii farmaceutice încearcă să dezvolte un vaccin împotriva virusului mutant H1N1, responsabil de apariţia gripei porcine care a provocat moartea a 150 de persoane în Mexic, informează Reuters.

Comisarul european pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, şi reprezentanţii OMS au declarat că impunerea restricţiilor de călătorie din cauza gripei porcine nu mai au rost.

„Nu este obligatoriu ca persoanele infectate să aibă simptome la aeroport sau când ajung la punctele de trecere a frontierei“, a subliniat Gregory Hartl, purtărorul de cuvânt al OMS.

Potrivit acestuia, restricţiile ar interveni prea târziu, pentru că virusul s-a propagat deja. El a avertizat că scanerele termice instalate mai ales în aeroporturile din Asia nu vor ajuta la detectarea pasagerilor contaminaţi cu noul virus al gripei porcine.

În România, un vaccin împotriva acestui tip de gripă ar putea fi disponibil în opt luni. „Producerea vaccinului prin actuala metodă pe bază de ou durează între patru şi şase luni. Apoi încă două luni până va fi importat şi în România”, a explicat dr. Victor Oslavsky, coordonatorul OMS pentru şara noastră. Până la producerea unui vaccin eficient OMS a recomandat utilizarea unui antiviral, Tamiflu, disponibil în cinci milioane de doze.

Cazurile de gripă porcină confirmate în Europa nu înseamnă declanşarea epidemiei, a spus prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“. „Nu a fost dovedită transmiterea interumană pe teritoriul Europei, aşa cum s-a întâmplat în Mexic“, a spus dr. Streinu-Cercel.

El a adăugat că virulenţa virusului nu este foarte mare. „Virusul nu s-a stabilizat şi este posibil să dispară în scurt timp, mai ales că nu este sezon gripal, iar viruşii respectă, în general, o anumită sezonalitate“, a explicat directorul. El susţine că România este pregătită să gestioneze un eventual focar de gripă porcină.

Alertă ridicată de la trei la patru

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis, la începutul săptămânii, ridicarea la patru a nivelului de alertă mondială, referitor la riscul pandemic al actualei epidemii de gripă porcină, pe o scară de la unu la şase. OMS are un sistem de alertă cu şase faze pus la punct în anul 2005.

Adjunctul OMS, Keiji Fukuda, a declarat pentru BBC că virusul gripei porcine nu mai poate fi menţinut sub control, astfel că statele ar trebui să ia măsuri drastice de protecţie a populaţiei.

image



Cazuri de gripă, confirmate sau suspecte

- Mexic - 20 de cazuri confirmate (152 decese)
- SUA - 44 de cazuri confirmate
- Canada - şase cazuri confirmate
- Marea Britanie - două cazuri confirmate
- Spania - două cazuri confirmate
- Israel - un caz confirmat
- Noua Zeelandă - trei cazuri confirmate, 56 cazuri suspecte
- Australia - cinci cazuri confirmate, 70 suspecte
- Franţa - un caz suspect
- Germania - trei cazuri suspecte
- Austria - un caz suspect
- Elveţia - cinci cazuri suspecte
- Danemarca - cinci cazuri suspecte
- Irlanda - patru cazuri suspecte
- Suedia - cinci cazuri suspecte
- Hong Kong - patru cazuri suspecte
- Columbia - 12 cazuri suspecte
- Peru - un caz suspect
- Chile - opt cazuri suspecte
- Coreea de Sud - un caz suspect

Aeroporturile, vulnerabile în faţa virusului

Gripa porcină a speriat America, Europa, dar nu şi România. În aeroporturile din ţară nu s-a luat nicio măsură specială împotriva virusului.

„Singurele îndrituite să impună astfel de măsuri speciale de prevenţie sunt autorităţile statului, prin Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor sau prin Ministerul Transporturilor. Imediat ce vor decide măsurile, noi le vom aplica, dar deocamdată nu am primit nicio informare în acest sens”, ne-a declarat Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional „Henri Coandă”.

Deocamdată, pe aeroporturi se menţin aceleaşi acţiuni de prevenire asumate odată cu intrarea României în Uniunea Europeană (UE): pliante în care pasagerii sunt  atenţionaţi că nu pot introduce în ţară produse de origine animală din afara UE, anunţuri similare prin staţia de amplificare şi covoraşele dezinfectante din pasarelele de îmbarcare/debarcare a pasagerilor. Nimic suplimentar.

Românii care soseau ieri din Spania – ţara europeană unde s-a confirmat primul caz de gripă porcină – păreau destul de îngrijoraţi. „În Barcelona, oamenii se duc mai des la medic să-şi facă analize. Am înţeles că e destul de grav”, ne-a spus Valerica Cernat, 26 de ani, pasageră.

image

Pe mine nu m-a controlat nimeni când am decolat din Barcelona spre Bucureşti.

image


Cristi Vârgolici, 40 de ani
pasager

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite