Franţa: România e sprijinită pentru a obţinerea postului de comisar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa susţine demersurile României care doreşte să obţină postul de comisar european pentru Agricultură, a declarat secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, într-un interviu publicat în ediţia electronică a cotidianului La Croix.

Întrebat dacă Parisul revendică postul de comisar pentru Piaţa Internă, Pierre Lellouche a afirmat că "acest lucru ţine de negocierile dintre preşedintele Republicii (Nicolas Sarkozy - n.red.), ceilalţi şefi de state şi guverne şi preşedintele Comisiei (...). Franţa îşi exprimă dorinţe. Ea susţine, spre exemplu, România, care solicită postul de comisar pentru Agricultură. Dar niciun stat nu poate revendica proprietatea unei funcţii. Comisia este independentă".

Pe de altă parte, secretarul de stat a precizat că Parisul nu intenţionează să prezinte un candidat pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, dezminţind afirmaţiile potrivit cărora Franţa l-ar susţine pe actualul premier, Francois Fillon, pentru această poziţie. "Nu, Franţa nu vizează preşedinţia Comisiei. Ea susţine alegerea lui Jose Manuel Barroso şi a reamintit acest lucru. Restul nu este decât poveste şi literatură", a subliniat el.

Pierre Lellouche a afirmat că, din punctul de vedere al Franţei, Jose Manuel Barroso a fost un partener eficace în timpul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, colaborând strâns cu preşedintele Sarkozy pentru soluţionarea crizelor de la acea vreme, respectiv cea geopolitică referitoare la Georgia şi cea financiară. "A existat o adevărată echipă între preşedinţie şi Comisie. Nicolas Sarkozy şi Jose Manuel Barroso au colaborat pe bază de încredere", a arătat secretarul de stat.

Anterior, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a vorbit, într-un interviu la RFI, despre postul de comisar european pe care România ar trebui să-l deţină, răspunzând unei întrebări privind faptul că Franţa sprijină România pentru portofoliul Agriculturii, iar numele anunţat de partea română este cel al fostului ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş.

"Negocierea pentru orice post important şi mai ales pentru unul de comisar european e foarte serioasă, complicată şi dificilă. Ca să negociezi bine trebuie să fii în primul rând de acord cu tine însuţi. Cred că faptul că în România s-a căzut de acord asupra unui nume este un lucru pozitiv. Nu mă pronunţ asupra numelui, deoarece nu e de competenţa mea. Sunt însă sigur că autorităţile franceze vor acorda tot sprijinul candidatului desemnat de România, cu atât mai mult cu cât, din fericire, există un consens în România în privinţa acestui candidat", a declarat ambasadorul duminică.

"Eu cred că felul în care România a fost tratată la precedentul post de comisar nu este foarte bun. De data aceasta nu mai există motive ca România să fie prost tratată", a conchis ambasadorul Franţei în România.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite