România se schimbă de astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România  se schimbă de astăzi
România se schimbă de astăzi

Măsurile care intră acum în vigoare aduc ieftiniri, scumpiri şi schimbări în economie şi în viaţa românilor. Modificările de azi se vor vedea în calitatea carburanţilor, pe facturile de gaze şi telefonie, în preţurile ţigărilor şi medicamentelor, dar şi în evenimentele rutiere.

Mai citeşte şi:

adevarul.it - Scade valoarea tarifelor pentru electricitate şi gaz
adevarul.es - Se ieftineşte gazul şi se scumpeşte curentul


Ieftiniri în lanţ la apartamentele noi

Ieftiniri-record în construcţii

VEZI AICI FORMULAR CONSTATARE AMIABILĂ


În domeniul energiei, autoritatea de reglementare a hotărât să ieftinească gazele şi să nu modifice preţul curentului electric. Pentru sectorul de asigurări, supraveghetorul pieţei a decis intrarea în vigoare a ceea ce se numeşte constatul amiabil (simplificarea procedurilor de constatare a accidentelor auto uşoare), dar a amânat asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Unii procesatori de tutun vor mai majora încă puţin preţurile ţigărilor, iar pentru medicamentele compensate s-au stabilit plafoane noi. Data de 1 iulie este aşteptată şi de abonaţii companiilor de telefonie mobilă, pentru că, de astăzi, tarifele de roaming vor scădea semnificativ. Vă prezentăm, în continuare, principalele măsuri ce ne vor schimba, într-o oarecare măsură, viaţa de zi cu zi.

1 Gaze naturale mai ieftine cu 5%

image


Începând de astăzi vom plăti cu 5% mai puţin pentru gazele naturale, potrivit deciziei Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei.

Gazele au mai fost ieftinite cu 3%, de la 1 mai. Decizia a venit pe fondul scăderii preţului de import al gazelor, care îl urmează pe cel al ţiţeiului cu un decalaj de 6-9 luni. Astfel, dacă toamna trecută, România importa gaze ruseşti cu 540 de dolari pe mia de metri cubi, preţul mediu estimat pentru trimestrul trei al acestui an este de 270 de dolari pe mia de metri cubi.

2 Tarife mai mici la roaming

De astăzi, mesajele scrise (SMS), apelurile şi internetul pe telefonul mobil din străinătate vor costa mai puţin cu 60%. În

image

UE, un SMS din străinătate va costa cel mult 0,11 euro, de aproape trei ori mai puţin decât media precedentă de 0,28, euro fără TVA. Un apel roaming efectuat într-o altă ţară UE nu va depăşi 0,43 euro pe minut, iar apelul primit nu trebuie să fie mai mare de 0,19 euro pe minut.

Tarifele vor scădea progresiv până la 0,39 euro şi 0,15 euro la 1 iulie 2010 şi până la 0,35 euro şi 0,11 euro la 1 iulie 2011. Preţurile sunt calculate la minut, fără TVA. De asemenea, apelurile efectuate în roaming vor fi facturate la secundă, după primele 30 de secunde, şi nu la minut. Apelurile primite vor fi facturate la secundă începând cu prima secundă. Noile reglementări vor proteja consumatorii şi prin introducerea unui mecanism de întrerupere atunci când factura convorbirilor în roaming ajunge la 50 de euro.

3 Ţigări mai scumpe cu 30 de bani

Preţul unui pachet de ţigări va creşte cu 30 de bani, ca urmare a majorării accizei. Majorarea trebuia să se aplice de la 1 septembrie, dar unii dintre producătorii de ţigarete au decis să devanseze termenul. Ultima scumpire a ţigărilor a avut loc la 1 aprilie, când costul unui pachet a crescut cu 40 de bani.

România trebuie să respecte un calendar de majorare treptată a accizei până la 74 de euro/1.000 de ţigarete în anul 2010. Totodată, toate pachetele de tutun trebuie să fie inscripţionate cu avertismente combinate, pentru că astăzi expiră perioada de graţie acordată pentru epuizarea stocurilor de pachete neinscripţionate.

4 Benzină cu 4% biocarburant

image


Toţi carburanţii comercializaţi în România vor avea biocomponente. Companiile petroliere sunt obligate ca, de la 1 iulie 2009, să introducă pe piaţă numai benzină care să conţină cel puţin 4% biocarburant în volum. Motorina în amestec cu biodieselul are deja minimum 4% biodiesel, din iulie 2008. Companiile petroliere aduc din import necesarul de biocarburant, din lipsa unei oferte pe piaţa locală.

Amestecul benzinei cu biocarburant nu va avea niciun efect asupra preţului la pompă, întrucât, deşi preţul biocarburanţilor este mai mare decât cel al benzinei, componenta bio nu este accizată. Benzina cu 4% biocarburant este compatibilă cu toate tipurile de motoare pe benzină, însă, dacă ponderea componentelor bio este mai mare de 5%, petroliştii sunt obligaţi să afişeze acest lucru la pompă.

5 Transfer lunar la un alt fond de pensii

Tot de astăzi vor începe să fie procesate lunar cererile de transfer către alte fonduri de pensii administrate privat. Transferul disponibilităţilor băneşti se va efectua pe data de 15 a fiecărei luni. Până acum, procesarea se realiza trimestrial. În plus, li se interzice agenţilor de marketing să se implice în operaţiunile de transfer ale participanţilor între fonduri.

6   Plafoane noi la Medicamente

image



De astăzi devine aplicabilă şi măsura privind majorarea plafonului pentru medicamentele compensate în proporţie de 90%. Plafonul respectiv creşte de la 600 la 700 de lei. Astfel, încă 550.000 de pensionari vor putea beneficia de aceste medicamente, în limita a 300 de lei pe reţetă. Autorităţile medicale estimează că numărul pensionarilor care vor beneficia de medicamente compensate cu 90% va creşte cu 550.000 şi va ajunge la 3,5 milioane de persoane.  Au mai colaborat: Florentina Cioacă, Adina Vlad, Iulian Buduşan

Accidentele uşoare vor putea fi soluţionate amiabil

De astăzi, accidentele rutiere survenite pe teritoriul României, în urma cărora au rezultat numai pagube materiale şi în care au fost implicate două vehicule, vor putea fi soluţionate fără ca documentele de constatare să fie întocmite de către Poliţie.
Toate acestea cu singura condiţie ca şoferii implicaţi în accident să completeze şi să semneze un formular de constatare amiabilă.

Asigurătorul stabileşte cine a fost vinovat

După completare, formularul trebuie depus la companiile de asigurări la care a fost încheiată asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care vor elibera documentele necesare intrării în reparaţie a autovehiculelor. Depunerea formularului de către oricare dintre cele două părţi implicate reprezintă avizare de daună.

Astfel, compania de asigurări are obligaţia de a efectua constatarea pagubelor şi de a stabili vinovăţia. Persoana implicată în accident care se consideră îndreptăţită a solicita despăgubiri în baza asigurării RCA se adresează asigurătorului celuilalt vehicul implicat în accident.

image

Constatarea amiabilă se aplică numai dacă accidentul are doar pagube materiale

Constatarea amiabilă va conduce la simplificarea procedurii, de cele mai multe ori birocratice, ce trebuie parcursă în urma unui accident rutier. De asemenea, constatul amiabil conduce la scurtarea procedurilor de recuperare a prejudiciilor în caz de accidente de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale şi reprezintă o alternativă în soluţionarea lor.

Măsuri amânate

Ieftinirea curentului. După analiza unor scenarii de ieftinire, ANRE a decis să menţină preţul energiei electrice de la 1 iulie şi să amâne o eventuală reducere, deşi, de regulă, preţul reglementat la electricitate este revizuit de două ori pe an, la 1 iulie şi la 1 ianuarie. Oficialii ANRE au ajuns la concluzia că o ieftinire a electricităţii în prezent ar provoca perturbări în sectorul energetic, care se confruntă cu o lipsă acută a cererii.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor. După mai multe amânări, de-a lungul ultimilor ani în care se tot vorbeşte despre asigurarea obligatorie a locuinţelor, autorităţile hotărâseră să introducă această măsură de la 1 iulie 2009. În ultimă instanţă însă, măsura a fost din nou amânată – de data aceasta pentru 1 ianuarie 2010 – pentru că nici acum nu sunt clarificate chiar toate amănuntele legislative care ar trebui să reglementeze asigurarea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite