UE: derogare cu privire la carnea de porc procesată în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UE: derogare cu privire la carnea de porc procesată în România
UE: derogare cu privire la carnea de porc procesată în România

Comitetul permanent pentru sănătate animală (SCoFCAH), structură formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene şi specialişti din statele membre ale UE, a dat miercuri seară undă verde unui proiect de decizie a Comisiei Europene cu privire la febra porcină clasică (CSF, pesta porcină) în contextul ameliorării semnificative a situaţiei acestei boli animale în România.

"Anumite derogări pentru carnea de porc proaspătă şi produse obţinute din carne de porc proaspătă din state membre unde nu există CSF şi apoi procesată în România sub măsuri de monitorizare strictă sunt acum permise. Totuşi, situaţia din România încă necesită măsuri adiţionale de control al sănătăţii animale şi implementarea lor împreună cu funcţionarea noului regim va fi monitorizată total", se menţionează într-un comunicat al Comisiei Europene.

De asemenea, statele membre ale UE au aprobat, în cadrul reuniunii SCoFCAH, un document de principiu cu privire la măsurile de control şi supraveghere pentru a proteja efectivele de porci de virusul gripal H1N1.

"Serviciile veterinare trebuie să se concentreze pe detectarea la timp a virusului H1N1 prin mijloace de supraveghere orientată şi controale pe termen lung ale circulaţiei de îndată ce virusul intră în fermele de porci", relevă acelaşi comunicat al executivului UE. Măsurile propuse se bazează pe principiile vigilenţei, proporţionalităţii şi flexibilităţii.

Noul virus H1N1 nu se transmite de la porci la om. Răspândirea sa globală a determinat totuşi multe ţări să restricţioneze importurile de produse de porc. Nu mai puţin de 20 de guverne au impus în vara acestui an embargouri asupra importurilor de porci vii şi carne de porc din ţările afectate, pentru a preveni expunerea la virus.

Tot miercuri, statele membre ale UE au mai convenit să impună condiţii speciale şi controale oficiale sporite asupra importurilor de pere originare din Turcia, după ce controale repetate au indicat niveluri ridicate de pesticide (amitraz) în aceste produse din Turcia.

Astfel, statele membre trebuie să controleze cel puţin 10% din cantităţile de pere importate din Turcia pentru a detecta eventuala prezenţă a amitrazului. Perele importate din Turcia deja existente pe piaţă vor fi şi ele supuse unor controale adecvate. Statele membre vor trebui să raporteze Comisiei orice rezultate nefavorabile ale analizelor de laborator, prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente şi alimentaţie, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite