România, pe primul loc la sancţiunile aplicate de CEDO în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este pe primul loc la daune, cu 12,2 milioane de euro, ca urmare a condamnărilor CEDO, însă se numără printre statele cele mai rău platnice după ce a plătit la termen doar 5% din despăgubiri.

Consiliul Europei a publicat miercuri cel de-al doilea raport privind executarea deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), relatează NewsIn.

Dacă CEDO constată că există o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, îşi poate permite să acorde satisfacţie părţii lezate. Plata anumitor sume poate fi de asemenea prevăzută printr-o decizie care ia notă de reglementarea amiabilă care a intervenit între părţi. În ambele cazuri, plata este de obicei aşteptată în decurs de trei luni după ce decizia judecătorească devine finală, iar în cazul unor întârzieri se poate aplica o dobândă.

În ansamblu, la sfârşitul anului 2008, doar 36% din totalul plăţilor la care au fost condamnate statele se efectuaseră la timp, 5% după expirarea termenului, iar 59% din cazuri (697 de dosare) încă erau supuse verificărilor în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor.

România figurează ca rău-platnică a despăgubirilor impuse, cu 123 de cazuri în care termenul limită pentru plată expira în 2008. România este surclasată la acest capitol numai de Turcia, cu 202 cazuri, şi Rusia cu 153 de cazuri.

Mai exact, în cazul României, la sfârşitul anului trecut, numai 5% dintre plăţi se făcuseră la termen, ceea ce reprezintă aplicarea soluţiilor în şase dosare, în timp ce 20% s-au efectuat după termen (24 de dosare), iar în alte 75% din cazuri soluţiile nu fuseseră puse în executare până la sfârşitul anului 2008 sau erau în curs de verificare (93 de cazuri).

Mai rău ca România stau numai alte nouă ţări, care figurează cu 100% neachitare a daunelor: Bulgaria (47 de cazuri), Belgia (22), Albania (1), Islanda (2), Italia (62), Malta (1), Slovenia (16), Spania (1) şi Suedia (2). Lor li se adaugă şi Letonia (6), unde plata despăgubirilor nu a fost confirmată în proporţie de 83%  din cazuri, şi Ucraina (117), cu 81%.

În 2008, totalul despăgubirilor acordate de CEDO s-a ridicat la 55. 538. 601 euro.

România a fost şi ţara care a trebuit să plătească cele mai mari daune în 2008, în total 12,2 milioane de euro, urmată de Italia (9,7 milioane euro), Grecia (8,9 milioane euro), Turcia (5,7 milioane euro), Rusia (3,7 milioane euro), Portugalia (3,4 milioane euro) şi R. Moldova (2,8 milioane euro).  Cel mai puţin a avut de plată Suedia, 4.000 de euro, în timp ce şapte state, între care Danemarca şi Irlanda, nu au avut nimic de plată.

Din cele 12,2 milioane de euro daune care i-au revenit de plată României, 11 milioane de euro au constituit daune pecuniare, 383.600 de euro au fost daune nepecuniare, 68.135 de euro cheltuieli de judecată, în timp ce 660.000 de euro au constituit alte tipuri de despăgubiri.

Documentul mai arată că România, alături de Turcia, Polonia, Rusia, Grecia şi Bulgaria, se numără printre ţările care înregistrează tot mai multe cazuri de neaplicare a deciziilor CEDO. Creşterea este cauzată mai ales de cazuri ordinare sau izolate, şi nu de cazuri care aduc în atenţie noi probleme privind drepturile omului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite