Streinu-Cercel:"Până la 6.000 de oameni ar putea muri în România din cauza gripei porcine"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Streinu-Cercel:"Până la 6.000 de oameni ar putea muri în România din cauza gripei porcine"
Streinu-Cercel:"Până la 6.000 de oameni ar putea muri în România din cauza gripei porcine"

Calculele potenţialelor riscuri din cauza pandemiei de gripă indică o rată de deces de sub 0,1%, ceea ce înseamă că România ar trebui să fie pregătită să trateze şi eventual să-şi asume circa 3.300 până la 6.000 de posibile decese, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

"Ce înseamnă acest lucru faptic. Trebuie să fim pregătiţi cu secţia de terapie intensivă şi respectiv cu ventilaţia mecanică pentru a putea asista aceşti pacienţi, pentru că, din toate datele de literatură adunate până în prezent, s-a văzut cât se poate de clar că aceşti pacienţi dezvoltă într-un timp foarte scurt, în 78 de ore circa, ARDS - Acute Respiratory Distress Syndrome. Mai pe româneşte, plămân alb. În acest context practic nu se mai poate face transferul de gaze la nivel pulmonar şi pacientul se sufocă", a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, care a mai precizat că, din fericire, până în prezent, în România nu s-a înregistrat, până acum, niciun deces cauzat de gripa porcină.

Potrivit lui Streinu-Cercel, autorităţile au demarat, încă din 2006, un program al Băncii Mondiale de susţinere a terapiilor intensive şi a modulelor de terapie intensivă de la nivelul centrelor regionale de boli infecţioase.

 "Această procedură este, la momentul de faţă, încheiată. S-a făcut evaluarea şi se aşteaptă de la Banca Mondială pentru evaluare. În contextul în care acest lucru se va întâmpla şi în cursul acestei săptămâni, la nivelul Ministerului Sănătăţii, se va primi de la Banca Mondială, atunci aceste echipamente ar putea să intre în ţară undeva în cursul lunii decembrie."

"Până atunci, va trebui să punem la bătaie toate unităţile de terapie intensivă care sunt în apropierea spitalelor de boli infecţioase. Acest lucru a fost organizat şi se ştie, în momentul de faţă, trasabilitatea pacienţilor, inclusiv distanţele cele mai apropiate de terapie intensivă. Vreau să vă aduc la cunoştinţă faptul că avem localităţi în România care sunt la circa 46 de kilometri distanţă de terapie intensivă, cu posibilitate de a asista astfel de pacienţi
", a mai spus secretarul de stat.

Numărul cazurilor de gripă porcină confirmate în România a ajuns, vineri, la 818, potrivit datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii. Din totalul pacienţilor, 364 se află sub tratament, cinci dintre ei fiind internaţi în spital. Un singur caz este grav, cel al tenorului din Cluj-Napoca, a cărui stare a fost înrăutăţită din pricina unei afecţiuni pulmonare severe de care suferă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite