România a pierdut la CEDO un dosar privind poluarea apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţeanul Vasile Tătar din municipiul Baia Mare a câştigat primul proces intentat statului român, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru nerespectarea normele de protecţia

Cetăţeanul Vasile Tătar din municipiul Baia Mare a câştigat primul proces intentat statului român, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru nerespectarea normele de protecţia mediului..

"Consider că prin decizia CEDO asupra sesizării care am depus-o în anul 2000, după poluarea cu cianuri a râului Tisa, am primit un răspuns favorabil, lucru care ar trebuie să pună pe gânduri autorităţile române. Faptul că a fost permisă amplasarea unui iaz de decantare a minereurilor neferoase în apropierea cartierului din Baia Mare unde locuiesc, mi se pare cât se poate de grav", a spus Tătar, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că "e posibil ca, în dorinţa de a avea cât mai repede investiţii, autorizaţiile de mediu să fi fost acordate fără a ţine seama şi de consecinţele asupra locuitorilor. După ce am atras atenţia celor în drept să ia măsuri, neprimind un răspuns serios, am hotărât să sesizez CEDO. Au trecut 9 ani, însă, până la urmă, a meritat şi sper din toată inima ca autorităţile române să trateze cu responsabilitate protecţia mediului înconjurător".

CEDO a condamnat statul român în cauza "Tătar vs. România", deschisă de Vasile Tătar şi de fiul acestuia Paul Tătar, magistraţii hotărând că celor două persoane le-a fost încălcat dreptul la un mediu sănătos, conform articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Vasile Tătar este un ecologist convins; el atrage mereu atenţia autorităţilor din Maramureş că mediul înconjurător este poluat agresiv ori distrus, fără ca cei care se fac vinovaţi să fie sancţionaţi conform legilor în vigoare.

După poluarea cu cianuri, în anul 2000, a râurilor Someş şi Tisa de către fosta companie româno-australiană Aurul, Vasile Tătar a condamnat accidentul ecologic în termeni duri, atrăgând atenţia că, în industria minieră şi în cea metalurgică, normele de mediu sunt încălcate flagrant.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite