Frattini: România nu trebuie arătată cu degetul prin intermediul monitorizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frattini: România nu trebuie arătată cu degetul prin intermediul monitorizării
Frattini: România nu trebuie arătată cu degetul prin intermediul monitorizării

Ministrul de Externe italian, Franco Frattini, a declarat astăzi că România şi Bulgaria nu trebuie sancţionate pentru modul în care au gestionat fondurile europene, ci trebuie tratate corect şi transparent. El a mai spus că în cazul în care mecanismul de monitorizare se transformă într-un mecanism de arătat cu degetul, atunci este mai bine ca acesta să fie oprit.

Întrebat care este poziţia în legătură cu redactarea unui raport special privind cheltuirea fondurilor europene în România şi posibila sancţionare a României, ministrul de externe italian Franco Frattini s-a arătat extrem de solidar cu ţara noastră. "Sincer vorbind nu cred că România şi Bulgaria trebuie să fie sancţionate. Cred că acest mecanism are ca obiectiv să încurajeze reformele, nu să sancţioneze vreo ţară. Nu este vorba de o monitorizare sau de o supraveghere, pentru că România este un membru deplin al UE şi trebuie să avem un tratament clar, transparent şi corect", a declarat şeful dimplomaţiei italiene.

El a mai spus că nu cunoaşte dosarul în detaliu(viitorul raport al CE - n.r.), care se află pe masa Comisiei Europene, însă a dat asigurări că "Italia va ajuta România în orice mod posibil, pentru că eu nu cred că abordarea corectă este să ameninţi, să sancţionezi şi să arăţi cu degetul. Mai ales într-un moment în care statele membre trebuie să se încurajeze reciproc".

Mai mult, Frattini a spus că dacă mecanismul de cooperare şi verificare pe domeniul Justiţiei nu îşi urmăreşte scopurile stabilite, atunci acesta ar trebui oprit. "Dacă mecanimsul de cooperare şi verificare este interpretat corect, ca un mecanism care ajută România în procesul reformei atunci este bine. Altfel, dacă va fi transformat într-un mecanism de arătat cu degetul, atunci oprirea lui este cea mai bună variantă", a conchis ministrul.

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va prezenta atât raportul anual privind mecanismul de cooperare şi verificare pentru România, cât şi - răspunzând cererii Parlamentului European - un raport separat privind managementul şi controlul fondurilor UE.

Reprezentantul CE a ţinut să precizeze că data de 15 iulie reprezintă nu un termen limită până la care raportul privind gestionarea fondurilor UE de către România trebuie prezentat, ci ultima a zi a perioadei analizate de documentul respectiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite