România menţine 350 de militari în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irakul şi România au semnat ieri, la Bagdad, un acord pentru menţinerea a 350 de militari români în Irak până la data de 31 iulie 2009. Acordul a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al

Irakul şi România au semnat ieri, la Bagdad, un acord pentru menţinerea a 350 de militari români în Irak până la data de 31 iulie 2009.

Acordul a fost anunţat de purtătorul de cuvânt al Ministerului irakian al Apărării, generalul Mohammed al-Askari.

Potrivit acestuia, românii se vor ocupa de „logistică şi instruire“. Partea română nu a comentat informaţia.

Trupele coaliţiei multinaţionale din Irak, condusă de SUA, au luptat sub mandat ONU, dar el expirase la sfârşitul anului trecut.

România are acum 498 de militari în Irak, dintre care 496 acţionează în cadrul Operaţiunii Iraqi Freedom, de combatere a terorismului, iar doi ofiţeri participă la o misiune NATO de instruire a armatei irakiene.

Cinci ani de război

Începând din anul 2003, 35 de ţări au participat la coaliţia condusă de SUA, dar cele mai multe state şi-au retras contingentele din Irak înaintea datei de 31 decembrie 2008.

În prezent, în Irak se mai află trupe din SUA, Marea Britanie, România, Australia, Estonia şi Salvador. În noiembrie 2008, Statele Unite au încheiat un acord bilateral cu partea irakiană, care prevede că trupele americane se vor retrage din Irak până la sfârşitul anului 2011.

Pentru celelalte cinci ţări, Parlamentul irakian a stabilit ca trupele lor, totalizând 6.000 de oameni, să se retragă pe parcursul anului 2009.

Peste 6.000 de militari

români au luptat în Irak, cei mai mulţi în cadrul Operaţiunii Iraqi Freedom, din august 2003 şi până acum. Doi ostaşi români au fost ucişi în Irak: Bogdan Hîncu (28 de ani), din compania de poliţie militară, în aprilie 2006, şi Ioan Grosaru (35 de ani), din Batalionul 32 Infanterie, în septembrie 2007.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite