România, lovită de caniculă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România, lovită de caniculă!
România, lovită de caniculă!

Meteorologii anunţă pentru acest weekend temperaturi de peste 35 de grade Celsius în toată ţara, mai puţin în nouă judeţe. Polul căldurii la acest sfârşit de săptămână va fi la Giurgiu, unde temperatura va ajunge la 39 de grade Celsius. Pentru duminică seara şi luni sunt prognozate furtuni şi ploi.

Valul de căldură va lovi România în acest weekend. Meteorologii au emis încă de miercuri o atenţionare de cod galben de caniculă începând de joi, ora 14.00, până sâmbătă, ora 18.00.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, indicele de temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime vor ajunge astăzi şi mâine la 38 de grade C în Câmpia Română. Nouă judeţe nu vor fi afectate de caniculă: Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Mureş, Harghita, Braşov şi Covasna.

Vremea se va menţine caniculară în sudul şi în sud-estul ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 şi 38 de grade C. După-amiază instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, la început în vest şi se va manifesta prin intensificări ale vântului, ce pot lua şi aspect de vijelie. Local va ploua şi se vor semnala descărcări electrice. Vor fi condiţii de grindină.

Vreme caldă la mare

La mare, vremea va fi călduroasă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 30 şi 33 de grade C, iar temperatura apei mării va fi cuprinsă între de 23 şi 24 de grade C.

La munte, în prima parte a zilei vremea va fi călduroasă, cu cerul variabil şi vânt slab. Spre seară, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, începând din masivele vestice. Local va ploua, se vor semnala descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie.

La Bucureşti, vremea se menţine caniculară, cerul va fi variabil, ceva mai noros noaptea, când temporar va ploua şi se vor semnala descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade C.

Săptămâna viitoare va debuta cu o vreme în general frumoasă şi cu temperaturi între 24 şi 32 de grade C.

Temperaturi ridicate până la sfârşitul lui iulie

La mare, cerul va fi variabil, ceva mai noros în noaptea de luni, dar mai mult senin în restul intervalului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 28 şi 32 de grade C, iar temperatura apei mării va fi cuprinsă între 25 şi 27 de grade C.

La munte, vreme predominant frumoasă, cu cer variabil, dar cu înnorări mai accentuate la începutul şi sfârşitul intervalului. La Bucureşti, vremea va fi frumoasă. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 şi 30 de grade C. 
Pentru luna august, temperaturile în zilele cele mai călduroase vor atinge 33 de grade C.

Recomandări anticaniculă

1. Evitaţi expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.
2. Reglaţi aerul condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât cea de afară.
3. În cazul în care nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, petreceţi două-trei ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat.
4. Purtaţi pălării de soare şi haine lejere.
5. Faceţi duşuri călduţe.
6. Consumaţi zilnic doi litri de lichide. Evitaţi consumul de alcool sau cafea.
7. Este indicat consumul de fructe şi legume.
8. Evitaţi activităţile din exterior care necesită un consum mare de energie – sport, grădinărit.
9. Ferestrele expuse la soare trebuie închise atunci când temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă, trebuie trase jaluzelele sau draperiile.
10. Persoanele care suferă de afecţiuni cronice, hepatice, cardiovasculare, pulmonare trebuie să consulte medicul curant pentru adaptarea schemei de tratament la condiţiile existente.

Oraşele fac cu greu faţă temperaturilor mari

Bucureşti – Primăria Capitalei a amenajat în apropierea principalelor intersecţii şi în parcuri, 22 de corturi anticaniculă dotate cu aer condiţionat, apă, scaune, banchete de consultaţie, tuburi şi măşti de oxigen, tensiometre şi stetoscoape, a anunţat ieri municipalitatea. În ştrandurile Dâmboviţa, Berceni şi Giuleşti va fi distribuită gratuit apă, iar programul de funcţionare va fi prelungit până la ora 22.00. Numărul apelurilor la Ambulanţă a crescut cu 15%.

image


Iaşi. Zeci de persoane din judeţele Moldovei au ajuns ieri la spital răpuse de caniculă. Cei mai afectaţi au fost vârstnicii. Numai la Iaşi, la Spitalul de Urgenţe, au beneficiat de asistenţă medicală aproape 20 de persoane cu vârste cuprinse între 17 şi 77 de ani.

Mamaia. Zece voluntari de la Crucea Roşie patrulează în echipe pe plaja din staţiunea Mamaia. Ieri au fost solicitaţi să acorde primul ajutor la trei persoane care făcuseră insolaţie. „Lumea este mai atentă în ultima perioadă, iar pentru acordarea îngrijirilor suntem sprijiniţi şi de salvamari“, a declarat directorul Crucii Roşii Constanţa, Carmen Lungu.

La Serviciul Judeţean de Ambulanţă, numărul solicitărilor a crescut ieri cu 10% faţă de o zi obişnuită de vară. „Cele mai multe apeluri pentru leşinuri şi insolaţii au venit din zona plajelor, dar nu au fost cazuri grave“, a spus şi medicul coordonator, Florina Corcodel. „Am ieşit din casă pentru că trebuia să ajung la medic unde am programare, dar o să evit să mai ies pentru că din cauza căldurii mi-a crescut brusc tensiunea, mă doare capul şi am stări de leşin“, a declarat Anişoara Popa, o constănţeancă în vârstă de 63 de ani.

Râmnicu-Vâlcea. În pieţele Nord, Centrală şi Ostroveni au fost amplasate trei puncte de prim-ajutor în caz de caniculă. La acestea se adaugă cele din spaţiile administrative şi de la River Plazza Mall. „Orăşenii sunt primii care pică de căldură. În timp ce oamenii de la ţară cosesc toată ziua într-o căldură infernală, la oraş coboară până la colţul blocului şi cad din picioare de căldură”, a spus dr. Paul Podărelu, de la Serviciul de Ambulanţă Vâlcea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite