România, înconjurată de gripă porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România, înconjurată de gripă porcină
România, înconjurată de gripă porcină

Ţările vecine se confruntă cu un val de îmbolnăviri cu virsusul A(H1N1). La sud, în Bulgaria, e declarată epidemie, în timp ce în nord-est o pneumonie agresivă a omorât 39 de ucraineni. Europa înregistrează tot mai multe cazuri, focarele din România se extind, iar şansele de a avea un milion de doze de vaccin în două săptămâni, aşa cum ar fi nevoie, sunt minime.

Mai citeşte şi:


Autorităţile din România se străduiesc să facă faţă focarelor izbucnite la Iaşi, Bucureşti şi Cluj, în timp ce spitalele sunt asaltate de pacienţii speriaţi. La Iaşi, 14 medici de familie au fost mobilizaţi, cu misiunea de a recolta probe biologice de la pacienţii suspecţi de gripă porcină. „«Medicii-santinelă» vor trimite exudatele prelevate de la aceste persoane la Institutul Cantacuzino pentru analiză“, a explicat Elena Duca, epidemiolog.

La Iaşi a fost confirmat ieri încă un caz de îmbolnăvire, a unei persoane care a contactat virusul în timpul unei excursii în străinătate. Alţi zece ieşeni care aveau simptomele bolii şi care intraseră în contact cu cei deja diagnosticaţi au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Numărul total al pacienţilor a ajuns la 41.

Nu mai sunt locuri în spital la Iaşi

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a declarat că, în acest moment, sunt asigurate medicamentele pentru tratamentul gripei porcine, însă nu există locuri suficiente în spital pentru persoanele infectate.

„Trebuie aplicate măsuri pentru ca gripa să nu avanseze, iar cei care sunt bolnavi să primească ajutor imediat“, a spus edilul. În total, numărul românilor infectaţi cu virusul A(H1N1) a ajuns la 441.

Ucraina: 39 de morţi de o pneumonie atipică

Situaţia a devenit tot mai alarmantă şi în ţările din jurul României. Ieri, Ministrul Sănătăţii din Ucraina, Vasyl Knyazevich, a raportat 11 cazuri de gripă porcină, iar nouă regiuni ale ţării sunt în carantină. Poliţia a restricţionat circulaţia oamenilor dintr-o zonă a ţării în alta, iar activităţile de masă precum meciurile de fotbal, mitingurile politice sau concertele sunt interzise. Şcolile, liceele tehnice şi universităţile au fost închise timp de trei săptămâni.

Ministerul Ucrainean al Sănătăţii a confirmat 33 de cazuri de decese în Ucraina, din cauza unei forme de pneumonie atipică faţă de care antibioticele au fost neputincioase. Cotidianul „BLIK“ din Ucraina susţine însă că ar fi vorba despre 39 de persoane decedate din cauza ciumei pulmonare, dar oficial această informaţie nu este confirmată. Panica este  accentuată şi de faptul că, în farmaciile din vestul Ucrainei, nu mai sunt medicamente antivirale.

Autorităţile poloneze s-au reunit ieri de urgenţă la Centrul guvernamental pentru securitate naţională, ca urmare a răspândirii virusului în regiunile poloneze de la graniţa cu Ucraina, au anunţat oficialii Guvernului de la Varşovia.

La graniţa de Vest, în Ungaria, au fost înregistrate până acum 290 de cazuri, din care patru decese, iar în Bulgaria 210 cazuri şi două decese.

Bulgaria: stare de epidemie

Numărul bulgarilor bolnavi de gripă pandemică a ajuns la 130-150 la 10.000 de locuitori. Ieri, regiunea bulgară Targovişte a decretat epidemie de gripă porcină, în condiţiile în care frecvenţa cazurilor de probleme respiratorii este de 232 la 10.000 de locuitori, relatează Sofia News Agency.

Toate şcolile din regiune vor fi închise până la 6 noiembrie, iar vizitele la spital sunt interzise. De asemenea, regiunea Şumen a avertizat că este în pragul decretării epidemiei de gripă porcină, întrucât numărul de persoane infectate la 10.000 de locuitori este de 166. 

În Moldova s-a înregistrat deja un deces din cauza gripei pandemice şi 17 cazuri confirmate.

Din cauza vitezei cu care maladia se răspândeşte, fenomen favorizat şi de condiţiile meteo, la Bruxelles s-a desfăşurat, ieri, sub coordonarea Comisarului european pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, şi a ministrului suedez al Sănătăţii, Maria Larsson, o conferinţă ce a avut ca temă reducerea impactului negativ al epidemiei de gripă A.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numai în ultima săptămână s-au înregistrat 700 de morţi din cauza gripei porcine, ridicând la 5.700 numărul deceselor şi la peste 400.000 numărul persoanelor infectate cu A(H1N1).

image



„Ne trebuie vaccinul până la 15 noiembrie“

Alarmate de viteza cu care se răspândeşte virusul gripei pandemice, autorităţile din România intenţionează să cumpere un milion de vaccinuri de pe piaţa externă. „Am făcut cerere către toţi producătorii. Vaccinul ne trebuie până la 15 noiembrie. Nu ştim dacă vom găsi pe piaţă şi nici cât costă“, a declarat prof. dr Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a autorizat vânzarea pe piaţă a trei vaccinuri împotriva gripei A(H1N1): Celvapan, produs de laboratoarele americane Baxter, Focetria de la Novartis şi Pandemrix, de la GlaxoSmithKline. Listele cu cereri pentru aceste vaccinuri au fost făcute încă de-acum şase luni, astfel că şansele ca România să beneficieze de un milion de doze este mic.

Streinu-Cercel a explicat că această cerere a României a apărut ca urmare a unei situaţii ivite dintr-odată. „Avem două soluţii: fie vaccinăm dacă avem cu ce, fie continuăm tratamentul cu antivirale. Eu aş prefera imunizarea“, a spus specialistul.

Virusul pandemic, mult mai agresiv

El a adăugat că gripa A(H1N1) este mult mai periculoasă decât cea sezonieră deoarece avem de-a face cu un virus pandemic.

Epidemiologul Graţiana Chicin, şeful Secţiei de Epidemiologie de la Institutul de Sănătate Publică din Timişoara, a declarat că îngrijorarea specialiştilor porneşte de la faptul că pentru acest tip de gripă nu există până acum niciun vaccin. „Pentru gripa sezonieră avem mijloace de imunizare. Însă în faţa gripei A(H1N1) suntem foarte vulnerabili“, a spus epidemiologul.

Trei doljeni diagnosticaţi cu A(H1N1)

Trei persoane, între care doi elevi de clasa a VI-a de la o şcoală din Filiaşi, Dolj, au fost diagnosticate ieri cu gripă porcină. Cel de-al treilea bolnav este un asistent din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean.

5.700 de decese cauzate până acum de gripa pandemică, de la izbucnirea ei în aprilie 2009 în Mexic, în America de Nord.

400 de mii de persoane infectate cu virusul A(H1N1) la nivel mondial. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în SUA şi în Mexic.

2,5% este rata maximă a mortalităţii în cazul gripei pandemice.

4 milioane de români ar putea contacta virusul gripei pandemice, potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

500 de mii de decese sunt cauzate anual, în lume, din cauza gripei sezoniere pentru care există mijloace de imunizare.

1%este rata actuală a mortalităţii în cazul gripei pandemice. Se preconizează că rata va creşte în februarie-martie.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite