România, fără apărare în faţa furtunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările sud-est europene nu sunt pregătite să reziste fenomenelor meteorologice extreme. Impactul schimbărilor climatice va fi resimţit mai acut în estul Europei şi în Asia Centrală din cauza neglijenţei faţă de mediu, moştenită din timpul Uniunii Sovietice. Este nevoie de aproximativ 20 de ani pentru ca ţările din sud-estul Europei, inclusiv România, să-şi modernizeze infrastructura.

Citiţi şi
VIDEO 44 de localităţi şi municipiul Bucureşti, afectate de furtuna de aseară

adevarul.ro ANM: Furtuna de ieri este normală şi nu are legătură cu schimbările climatice
adevarul.es - Plantaţiile de viţă de vie din La Rioja, distruse de o furtună
adevarul.ro - Neamţ: Furtuna a întrerupt trei ore circulaţia feroviară între Piatra Neamţ şi Bicaz

Un raport al Băncii Mondiale (BM) arată că ţările din sud-estul Europei şi cele din Asia Centrală sunt mai vulnerabile decât se credea la schimbările climatice şi la fenomenele meteorologice extreme, scrie agenţia

Reuters, citată de NewsIn. „Impactul schimbării climatice în regiunea Europei şi a Asiei Centrale va fi mai semnificativ decât se credea, din cauza unei moşteniri postsovietice persistente în domeniul gestionării defectuoase a mediului şi a stării proaste a infrastructurii“, se precizează în raport.

Potrivit oficialilor BM, efectul imediat al acestei situaţii va fi lipsa apei, care se va resimţi tot mai acut. „Multe ţări sunt deja afectate de inundaţii iarna şi de secetă vara, iar atât în sud-estul Europei, cât şi în zonele centrale ale Asiei există riscul unei penurii severe de apă“, a declarat Marianne Fay, responsabila Raportului BM pentru dezvoltare pe 2010.

România, expusă pericolelor

Conform documentului BM, este nevoie de aproximativ 20 de ani pentru ca ţările din sud-estul Europei, inclusiv România, să-şi modernizeze infrastructura astfel încât aceasta să facă faţă furtunilor, inundaţiilor sau creşterilor de temperatură.

România, inclusă şi ea în raportul BM, este, potrivit specialiştilor, expusă, în continuare, la fenomenele meteorologice extreme – creşteri de temperatură, secetă şi furtuni puternice.

Chiar dacă se aşteaptă o vară cu multe zile caniculare succesive şi cu nopţi tropicale în care temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, meteorologii prognozează schimbări bruşte ale vremii şi furtuni puternice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite