Diaconescu: România nu are timp de contemplaţii festiviste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diaconescu: România nu are timp de contemplaţii festiviste
Diaconescu: România nu are timp de contemplaţii festiviste

La Reuniunea anual[ a diplomaţilor români, ministrul de Externe Cristian Diaconescu a declaratcă România nu are timp de contemplaţiii festiviste. El a subliniat că scopul evenimentului nu este evidenţierea gloriei diplomaţiei române din ultimii 20 de ani, ci obţinerea performanţei.

"Îndoielile şi dilemele noastre geostrategice din urmă cu 20 de ani s-au transformat în certitudini benefice României, care astăzi se prezintă lumii cu identitate clară şi respectabilă", a explicat şeful diplomaţiei româneşti.

Cristian Diaconescu a atras atenţia că provocarea care stă astăzi în faţa diplomaţiei este demonstrarea performanţei continue, a competenţei şi a profesionalismului.

"Misiunea noastră nu s-a încheiat, după cum nici România nu a atins deplina modernizare privind normele europene şi euroatlantice. De aceea, recursul la istoria din ultimii 20 de ani pe care îl facem astăzi este şi un semnal pe care îl dăm tuturor forţelor politice din România, tuturor celor care decid drumul politicii externe româneşti. Numai învăţând din gereşelile trecutului vom şti cu toţii să aşezăm cu mai multă rigoare şi viziune destinul acestui minister în prima linie a interesului naţional", a punctat Diaconescu.

El a ţinut să adauge, în discursul său, că "România nu are timp de contemplaţii festiviste, nu despre 20 de ani de glorie diplomatică vorbim astăzi, nici despre efectele sincopelor politice care au afectat în diverse forme continuitatea proiectelor sau susţinerea pentru modernizarea profesională a acesti instituţii. Privind în urmă însă, vom înţelege mai bine sensul datoriei noastre pentru performanţă".

Referindu-se leforturile depuse pe plan extern pentru îndeplinirea a două obiective strategige, în ultimii 20 de ani, aderarea la UE şi la NATO, ministrul de Externe a tras următoarea concluzie: "Poate prea mult politica externă a avut o logică a campaniilor, dar probabil nici nu se putea altfel".

Dintre obiectivele ministerului pe care îl conduce, Diaconescu a numit: proiectul Nabucco ca prioritare de securitate energetică; aderarea la spaţiul Schengen în 2011; ridicarea restricţiilor de muncă din UE; o relaţia mai pragmatică cu partenerii din Orient şi obţinerea de legături mai strânse cu Rusia.

În privinţa rezultatelor obţinute deja de diplomaţii români, Cristian Diaconescu a recunoscut că deşi nu se strigă în gura mare, atunci când există performante notabile, meritele nu sunt trecute cu vederea.

 "Nu ne propunem să facem din fiecare acţiune a noastră un spectacol mediatic, dar asta nu înseamnă că suntem mai puţin eficienţi", a spus Diaconescu.

Ziua Diplomaţiei Române se celebrează în fiecare an în luna septembrie. Cu această ocazie Ministerul Afacerilor Externe organizează anual Reuniunea Diplomaţiei Române, care oferă cadrul realizării unui bilanţ al activităţii din ultimul an, analizării provocărilor cărora România trebuie să le facă faţă în viitor, precum şi stabilirii principalelor direcţii de acţiune, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite