România, posibilă victimă a crizei din Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datoria publică a Greciei a depăşit 300 de miliarde de euro
Datoria publică a Greciei a depăşit 300 de miliarde de euro

România şi Bulgaria ar putea avea de suferit din cauza problemelor economice cu care se confruntă statul elen, arată o analiză Reuters.Băncile elene prezente la noi ar putea înăspri condiţiile de creditare, iar companiile riscă să aibă dificultăţi legate de finanţare, susţin analiştii financiari.

Criza din Grecia ar putea submina investiţiile în Europa de Sud-Est, adăugând o nouă piedică în calea redresării economice, arată o analiză realizată de economiştii britanici de la Reuters.

Cel mai grav este faptul că ţara noastră ar putea fi, alături de Bulgaria, cea mai afectată de problemele financiare cu care se confruntă Grecia. Motivul? România depinde aproape în totalitate de investiţiile străine, iar Grecia ocupă locul şase în topul investitorilor din ţara noastră, indică Reuters.

„Problemele Greciei şi situaţia din România trimit semnale de îngrijorare. Acestea afectează interesul investitorilor şi capacitatea de a atrage capital", a declarat Kiril Avramov, analist la Institutul Political Capital din Sofia.

Grecia s-a plasat, la sfârşitul lui 2008, pe poziţia a şasea privind investiţiile străine directe în România, cu o pondere de 6,5%.

Românii sunt mai optimişti

Analiştii financiari din România par însă mult mai optimişti şi declară că România nu este foarte dependentă de investiţiile greceşti. „Grecia nu are un cuvânt foarte greu de spus la capitolul investiţii în ţara noastră, comparativ cu state precum Austria, Franţa sau Italia", explică fostul ministru al Finanţelor, Daniel Dăianu.

La rândul lui, consultantul financiar Bogdan Baltazar spune că majoritatea investitorilor greci din România sunt companii foarte puternice, cu nume sonore la nivel internaţional, care ­nu-şi vor permite să scoată banii din ţară şi să-i ducă în Grecia, la sediile centrale.

„Cred că Reuters exagerează. Într-adevăr, suntem dependenţi de străini, dar situaţia nu este chiar atât de gravă. Băncile elene şi companiile foarte mari prezente pe piaţa internă fac bani frumoşi aici, au profituri, nu au de ce să plece sau să scoată banii din ţară", afirmă Baltazar.

De la panificaţie la telefonie

Cele mai importante domenii în care au investit grecii în ţara noastră sunt telecomunicaţiile (Romtelecom, Cosmote, Germanos), sistemul bancar (Alpha Bank, Emporiki Bank, Piraeus Bank), asigurări (Interamerican), tehnologia informaţiei (Intrarom), panificaţie (Loulis), metalurgie (Sometra Copşa Mică), industria alimentară (Delta, Coca-Cola Hellenic Botteling Company, Alexandrion Group) şi transporturi (Aegean Airlines, Olimpique Airlines).

„În 10 ani îi depăşim pe greci"

Pentru acest an, prognozele interne indică în România o creştere economică de 1,3% în 2010, iar pentru Bulgaria de numai 0,2%-0,3%. Capital Economics are prognoze mai pesimiste, estimând stagnarea Produsului Intern Brut (PIB) în România şi o contracţie de 1,5% în Bulgaria.

Daniel Dăianu se pare că este cel mai optimist, estimând că peste zece ani România va fi „mai tare decât Grecia din punct de vedere economic şi al PIB-ului pe cap de locuitor".

„Noi avem potenţial economic mult mai mare şi mult mai diversificat decât grecii. Chiar dacă nu avem insule şi soare tot timpul, avem industrie chimică, constructoare de maşini şi de avioane. Ne lipseşte infrastructura şi lipsa de organizare", a punctat Dăianu.

"România este dependentă aproape în totalitate de credite şi de investiţii străine directe."
Bogdan Baltazar
consultant financiar

"Noi avem potenţial economic mult mai mare şi mai diversificat decât grecii, chiar dacă nu avem insule şi soare tot timpul."
Daniel Dăianu
analist economic

Băncile elene vor fi mult mai prudente

Analiştii Reuters susţin că dublarea economiei româneşti, dar şi a vecinilor de peste Dunăre din perioada 2004-2008 a fost realizată, în special, cu ajutorul creditelor bancare. "Ritmul de creştere a coborât aproape de zero în ambele ţări, iar situaţia nu se va îmbunătăţi în curând", se arată în raportul Reuters. Pentru redresare, este nevoie de investiţii străine, dar, de când  agenţiile de rating au retrogradat calificativele Greciei, este puţin probabil ca băncile să-şi extindă portofoliile de credite în străinătate, mai spun britanicii.

 Şi de această dată, analiştii Reuters sunt contrazişi de economiştii români. "Băncile greceşti deţin 30% din sistemul bancar din România. Nu cred într-un efect de contagiune. Într-adevăr, poate băncile elene întâmpină dificultăţi, dar regulamentele BNR sunt mai prudente decât cele din Uniunea Europeană sau din Grecia, motiv pentru care consider că nu sunt expuse la probleme grave", explică directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea.

La rândul său, Daniel Dăianu crede că băncile greceşti vor „sufla şi-n iaurt". „Instituţiile bancare vor fi mult mai atente decât până acum şi cred că vor acorda credite mai greu", spune Dăianu.

Băncile greceşti prezente în România sunt Alpha Bank, EFG Eurobank prin intermediul Bancpost, Piraeus Bank, Banca Românească (aparţine de National Bank of Greece), Marfin Bank, Emporiki Bank, Agricultural Bank of Greece (ATEbank), Marfin Egnatia Bank, Attica Bank şi General Bank of Greece.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit în scădere ratingurile băncilor elene National Bank of Greece, Alpha Bank, Efg Eurobank şi Piraeus Bank, toate cu activităţi în România, anticipând impactul negativ al problemelor fiscale din Grecia asupra profitabilităţii şi calităţii activelor.

Băncile elene deţin o cotă de piaţă foarte mare şi în Bulgaria, respectiv Serbia. În Bulgaria, patru bănci greceşti sunt în topul primelor zece instituţii financiare şi deţin 30% din activele bancare totale, iar guvernatorul băncii centrale a intervenit pentru a tempera îngrijorarea guvernului privind o posibilă criză de lichidităţi, iar în Serbia deţin o cotă de 15%.

Concurenţă acerbă

Băncile greceşti prezente în România sunt Alpha Bank, EFG Eurobank (Bancpost), Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Românească), Marfin Bank, Emporiki Bank, ATEbank, Marfin Egnatia Bank, Attica Bank şi General Bank of Greece.

Topul investitorilor în România

Austria 18,8%
Olanda 17,2%
Germania 15,4%
Franţa 8,8%
Italia 7,3%
Grecia 6,5%
Elveţia 4,7%
Cipru 3,9%
Luxemburg 2,3%
Ungaria 1,8%
SUA 1,8%
Marea Britanie  1,5%
Spania 1,2%
Turcia 1,2%
Cehia 0,7%
Finlanda 0,5%
Belgia 0,5%
Canada 0,4%
Suedia 0,4%
Israel 0,4%
Gibraltar 0,4%
Insulele Virgine 0,4%
Liban 0,3%
Alte ţări 3,3%

% reprezintă pondereadin totalul investiţilor străine în ţara noastră

Sursa: Banca Naţională a României

Bogdan Baltazar
Daniel Dăianu
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite