Cluj: Cu ce se aseamănă România şi Italia? Răspunsurile le puteţi afla la TIFF (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Cu ce se aseamănă România şi Italia? Răspunsurile le puteţi afla la TIFF (GALERIE FOTO)
Cluj: Cu ce se aseamănă România şi Italia? Răspunsurile le puteţi afla la TIFF (GALERIE FOTO)

"Il Divo", un film controversat în Italia şi proiectat azi la TIFF, care prezintă viaţa legendarului politician Giulio Andreotti, a stârnit o dezbatere interesantă la Festivalul Internaţional de Film Tansilvania.

Câştigător al Premiului Juriului la Cannes în 2008, "Il Divo" a rulat astăzi, în premieră absolută pentru România, în cadrul celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Pelicula este un portret al legendarului politician italian Giulio Andreotti, fost Prim-Ministru al Italiei şi senator pe viaţă, ales în 7 legislaturi consecutive ale Parlamentului după înfiinţarea acestuia, în 1946.

Pe această temă se desfăşoară o dezbatere ce se concentrează pe relaţia dintre film, realitate şi politică, ţinând cont de temele extrem de actuale pentru societatea românească pe care filmul le propune.

La dezbatere participă jurnalişti, personalităţi, politicieni si public, printre care Sorin Apostu, primar Cluj-Napoca, Laszlo Attila, viceprimar Cluj-Napoca,  Remus Lapuşan, preşedinte PSD Cluj, Octavian Hoandra, senior editor Ziua de Cluj, Rareş Bogdan, publisher Ziua de Cluj, Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu, Liviu Mihaiu, Tudor Chirilă, Adelin Petrisor şi Vasile Dâncu.



Giulio Andreotti are în prezent 92 de ani şi trebuie să spunem că este unul din protagonistii primei Republici italiene. Filmul "Il Divo" a fost foarte bine primit de critică în Italia, un film curajos, dar în acelaşi timp ignorat de public. A încasat foarte puţin, tinerii au refuzat să meargă să-l vadă, spunând că Andreotti este trecutul. Este păcat că tinerii aveau această impresie în ceea ce priveşte filmul. Andreotti a fost personalitatea politică cea mai carismatică, a spus Dana Enulescu, jurnalistă BBC la Roma.



Cristian Tudor Popescu: Mie filmul nu mi-a plăcut foarte mult. Nu cinematografic. Nu mi se pare că regia este extraordinară. Mult prea mare aglomerare de date şi nume. Ar fi trebuit să văd filmul fără date şi apoi să îmi dau cu părerea. Andreotti nu vorbea decât în sentinţe şi spune lucruri memorabile. Nu spune niciodată "dă-mi şi mie sarea", el spune doar "Dumnezeu nu votează". Din acest punct de vedere el nu câştigă, deoarece nimeni nu vorbeşte în maxime. Ar putea să se asemene cu România dacă Ion Iliescu ar juca în rolul lui Giulio Andreotti. Se poate face un film andreotic cu Iliescu.

Emil Hurezeanu: Filmul poate să ne înveţe cum politicieni foarte controversaţi supravieţuiesc şi înving în sistemele politice din ţările europene.

Sorin Apostu: Mi-a stârnit un interes aparte legat de perioada respectivă. Momentul pentru care cred că nu mai e valabil la noi este faptul că astăzi politica se consumă de la o zi la alta la televizor. E greu să mai faci un film atâta timp cât mai sunt "n" posturi care îţi comentează ce se întâmplă.

Tudor Chirilă: Un film excelent! Cred că i-a fost foarte greu regizorului să sintetizeze asemenea evenimente in două ore. Nu sunt de acord cu Cristian Tudor Popescu legat de personajul care trăieşte în maxime. Mi s-a părut că a fost un moment de actorie absolut fabulos, când actorul îşi justifică politica şi sufletul din spatele politicii. Celelalte nume îl ajută pe Giulio Andreotti să fie personajul care e.

Mi se pare multă cinematografie bună, un film care îţi dă tot timpul senzaţia de claustrare, este întuneric în aproape tot filmul. Mi se pare genial că printre maxime şi enunţuri, la sfârşit vedem că puterea nu este în mâna nimănui. E un film despre adevărul care este o chestiune de perspectivă, depinde tot timpul de care parte eşti şi mi-a plăcut mult o idee: iubirea în momentul în care ei se uitau la TV (Andreotti şi prietena sa), aici similitudinea cu cuplul Ceauşescu se potriveşte foarte bine. Muzica e aleasă excelent, rock, pop rock, clasic, muzică nemţească, italiană. A fost una din cele mai bune coloane sonore de până acum. Mai mult, ai senzaţia că Andreotti va fi asasinat în tot timpul filmului, asta e iarăşi un lucru care m-a atras.

Ar fi interesant şi la noi să aflăm cine a dat telefon să cheme minerii, cred că un film ca ăsta ar fi excelent şi în România. Pe scurt, îl consider un film de artă. E un rafinament al corupţiei, noi nu avem aşa ceva.


Întâlnirea a luat sfârşit. De la ora 21.30 urmează să fie proiectat documentarul jurnalistului român Adelin Petrişor, „Ultima misiune", la TIFF Lounge.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite