Presa internaţională comentează despre criza politică din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa internaţională comentează despre criza politică din România
Presa internaţională comentează despre criza politică din România

Demisia din Guvern a miniştrilor social-democraţi a stârnit reacţii în presa internaţională, care au transmis ultimele informaţiile privind evenimente petrecute la Bucureşti. Acestea comentează despre destrămarea coaliţiei guvernamentale.

Preşedintele Traian Băsescu a aprobat joi demiterea ministrului de Interne Dan Nica, adâncind şi mai mult criza din cadrul coaliţiei guvernamentale, care ar putea conduce la căderea Executivului, comentează Reuters, adăugând că, potrivit economiştilor, o astfel de situaţie ar putea ridica semne de întrebare asupra abilităţii României de a întruni condiţiile pentru împrumutul de la FMI.

Citiţi şi:


De asemenea, agenţia britanică susţine că această criză este rezultatul unei manevre tactice între cele două partide aflate la guvernare şi nu al diferendurilor politice, pe fondul încercărilor candidaţilor lor de a câştiga cât mai mult sprijin din partea cetăţenilor înaintea alegerilor din 22 noiembrie.

AP prezintă declaraţiile liderului Partidului Social-Democrat, Mircea Geoană, care anunţă destrămarea coaliţiei guvernamentale, adăugând că afirmaţiile acestuia sunt interpretate ca o acuzaţie că democrat-liberalii lui Emil Boc ar încerca să fraudeze alegerile pentru a-i asigura un al doilea mandat preşedintelui Traian Băsescu.

Declaraţiile preşedintelui social-democraţilor sunt preluate şi de agenţia chineză Xinhua  precum şi de Bloomberg, cotidianul american Wall Street Journal, Forbes sau postul britanic BBC News.

Market Watch vine cu o analiză financiară, potrivit cărei moneda naţională, dar şi bursa română au înregistrat o scădere joi, odată cu prăbuşirea coaliţiei de guvern, în contextul unor alegeri prezidenţiale, programate pentru luna viitoare. Vestea privind destrămarea guvernului român după retragerea Partidului Social Democrat a făcut ca indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti să scadă cu 1,8% în tranzacţiile intraday şi ca moneda naţională să se deprecieze, scrie Market Watch.

O criză politică este ultimul lucru de care are nevoie România în condiţile în care guvernul se luptă să respecte programul FMI, care prevede reforme structurale profunde, precum şi reducerea deficitului bugetar de la nivelul estimat de 7,3% din PIB anul acesta la 3% din PIB până în 2011, afirmă Timothy Ash de la Royal Bank of Scotland, într-o notă adresată clienţilor

Reliefând că destrămarea coaliţiei guvernamentale, aflate la putere din decembrie 2008, intervine cu mai puţin de două luni înainte de alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie şi pe fondul recesiunii economice grave, AFP prezintă o cronologie a acestei crize şi paşii care pot fi făcuţi în continuare de premierul Emil Boc în conformitate cu prevederile constituţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite