Luni, România intră în grevă: elevii stau acasă, spitalale preiau doar urgenţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luni, România intră în grevă: elevii stau acasă, spitalale preiau doar urgenţele
Luni, România intră în grevă: elevii stau acasă, spitalale preiau doar urgenţele

Aproape un milion de bugetari vor intra în grevă mâine, astfel încât copiii nu vor merge la lecţii, spitalele nu vor face internări decât în regim de urgenţă, iar vămile, ghişeele caselor de pensii ori ale primăriilor vor fi închise.

Citiţi şi:


Astfel, luni vor fi închise direcţiile generale de finanţe publice, administraţiile financiare, direcţiile de colectare taxe, casele de pensii, şomaj, primăriile şi vămile. În unele şcoli, grădiniţe şi creşe se va asigura doar supravegherea copiilor, dar nu se vor face lecţii.

Din administraţia publică vor fi paralizate pe parcursul zilei de luni consilii judeţene, prefecturi, case de pensii, direcţii de asistenţă socială, garda de mediu, inspectoratele de muncă, agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, direcţiile de statistică, direcţiile de cultură, birourile de evidenţa persoanelor, poliţia comunitară, protecţia consumatorilor trezoreriile şi direcţiile generale de finanţe.

"Greva de luni este cea mai mare grevă generală din istoria României moderne"

"În total, este vorba de peste 800.000 debugetari din sănătate, învăţământ,  administraţie publică şi locală", a declarat pentru NewsIn Răzvan Bordeianu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Locală din cadrul SED LEX.

Potrivit preşedintelui Alianţei Naţionale a Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, greva de luni este cea mai mare grevă generală din istoria României moderne. "Din administraţie vor participa la greva generală peste 85.000 de persoane, care sunt afiliate la SED LEX", a declarat Marica.

Spitalele nu vor face internări pentru cazurile curente, iar urgenţele vor fi probabil asigurate de medicii care nu sunt membri ai SANITAS, conform preşedintelui SANITAS, Marius Petcu.

"Avem 100.000 de semnături ale membrilor SANITAS pentru participare la grevă, fie pentru a protesta faţă de  legea salarizării, sau împotriva problemelor din sistem. Luni, cel puţin membrii SANITAS îşi vor întrerupe activitatea. Urgenţele ar putea fi asigurate de cei care nu sunt membri ai federaţiei noastre, dar care vor beneficia şi ei de drepturile pe care noi le vom obţine", a declarat Marius Petcu.

Aproximativ 120.000 de salariaţi din sănătate vor intra în grevă.

Poliţiştii vor lucra luni, însă cu banderole albe pe mână, a anunţat preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Paraschiv Toader.

"Nu se va lucra în nicio instituţie bugetară, singurii care îşi vor îndeplini sarcinile de serviciu sunt poliţiştii şi cadrele medicale din cadrul serviciilor de urgenţă, care, prin lege, nu îşi pot întrerupe activitatea. Ei vor purta o banderolă albă pe braţ în semn de protest”, a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.

Elevii care vor veni, luni, la şcoală vor fi supravegheaţi, la fel se va întâmpla şi în creşe şi internate, unde se va asigura şi masa zilnică. Cu toate acestea, profesorii şi-au anunţat elevii, încă de vineri, să nu se prezinte luni la şcoală.

Vor fi supravegheaţi în acelaşi mod şi deţinuţii din penitenciare, iar in spitale nu vor fi primiţi pacienţi noi la tratament sau investigaţii.

Sindicatele care fac parte din Aliaţa Bugetarilor numără peste 800.000 de membri din cei aproximativ 1,4 milioane de bugetari din România.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de scăderea veniturilor angajaţilor din sistemul bugetar odată cu intrarea în vigoare a Legii unitare de salarizare, de trimiterea în concediu neplătit timp de 10 zile a salariaţilor din domeniul public în perioada octombrie - decembrie 2009 şi de concedierea unui număr mare de salariaţi anunţată pentru anul 2010, se arată într-un comunicatul emis de Alianţa Bugetarilor.

Alianţa Bugetarilor a stabilit un amplu calendar de proteste, printre acţiunile anunţate numărându-se pichetarea sediilor PD-L şi PSD, pe 30 septembrie, grevă generală pe 5 octombrie şi miting pe 7 octombrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite