Le Temps: În comunism, germanii erau umiliţi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cotidianul elveţian „Le Temps”, jurnalistul şi istoricul Gérard Delaloye povesteşte, în ediţia de luni, despre „destinul teribil” al germanilor din România, articolul său fiind structurat pe cercetarea operelor scriitoarei Herta Muller, recent distinsă cu Premiul Nobel pentru literatură.

În prima carte pe care Herta Muller a tradus-o în limba franceză, „Omul este un mare fazan pe această lume”, volum apărut în 1988, laureata Premiului Nobel pentru literatură prezintă viaţa unui sat de şvabi din Banat.

Mai citiţi şi:


În opinia jurnalistului Gérard Delaloye, cartea lui Müller este „un poem în proză”, care pune în scenă mai multe familii din sat şi vorbeşte despre faptul că aceşti oameni se sint rău în pielea lor, în satul lor, în ţara lor. Însă nu au nicio problemă de identitate: sunt germani.

„Suntem în anii dinaintea războiului, România este comunist-stalinistă, iar germanii au fost nazişti - tatăl Hertei Müller se înrolase în Waffen-SS. La sosirea liberalilor sovietici, în 1944, aceştia (şvabii, n.r.) au plătit dur şi pentru mult timp angajamentul ideologic, prin condamnare la închisoare sau deportare în lagărele de muncă din URSS sau România”, scrie Delaloye.

Potrivit istoricului, după închiderea frontierelor, orice dorinţă de obţinere a unui paşaport şi a unei autorizaţii de emigrare pentru această populaţie a fost stinsă. „Acest vis a costat mult. Este costul unor umilinţe repetate, plătite prin numeroase butoaie de vin dăruite birocraţilor avizi şi incompetenţi. Şi, în ceea ce le priveşte pe femei, acestea trebuiau să se culce cu cei care aveau aşi în mânecă”, mai scrie Delaloye.

Cealaltă faţă a istoriei se regăseşte, schematic, în raportul comisiei de istorici prezidate de Vladimir Tismăneanu, care analizează dictatura comunistă în România şi care reprezintă, până în prezent, principala poziţie oficială asupra trecutului”, precizează Delaloye în „Le Temps”.

Alte detalii interesante despre Herta Muller:

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite