Gripa porcină invadează România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa porcină invadează România
Gripa porcină invadează România

Virusul A(H1N1) este tot mai virulent, în ţară sunt două focare, iar medicii au înregistrat primele complicaţii grave la unul dintre pacienţi. Epidemiologii îi sfătuiesc pe români să stea acasă dacă au răcit şi avertizează că pentru 100.000 de persoane gripa ar putea fi fatală.

Citeşte şi:

Gripa porcină a închis o şcoală în Moldova şi a provocat ieri panică printre copiii alteia din Bucureşti. 30 de elevi de clasa I de la Şcoala nr. 147 din sectorul 5 (cartierul Ferentari) au fost trimişi acasă, după ce învăţătoarea lor a fost diagnosticată cu virusul gripei porcine.

Elevii vor sta acasă şapte zile, iar învăţătoarea lor (31 de ani) se află internată în stare gravă la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“. „Dascălul are şi o formă severă de bronhopneumonie, având grave probleme la nivel respirator, a declarat dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului „Matei Balş“ din Capitală şi secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Dăscăliţa nu s-a dus la medic

„Învăţătoarea nu a mai predat la clasă de la începutul acestei săptămâni. Ea era deja bolnavă şi a aşteptat câteva zile până să meargă la medic, ceea ce a dus la agravarea bolii“, a declarat, pentru „Adevărul“, Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. Inspectorii au recomandat părinţilor să nu se alarmeze. „Părinţii trebuie să urmărească starea de sănătate a copiilor, să nu-i sperie şi să anunţe medicii dacă prezintă anumite simptome necunoscute“, a precizat Banu.

Cei mai mulţi dintre părinţii care şi-au luat ieri copiii de la Şcoala nr. 147 nu ştiau că, în instituţie, a fost depistat un caz de gripă porcină, iar după ce au aflat au spus că preferă să-i ţină acasă pe micuţi.

„M-am speriat pentru că am copilul în clasa a IV-a şi nimeni nu ne-a spus nimic. Am aflat de la femeile de serviciu din şcoală că o învăţătoare este bolnavă de gripă. Doar părinţii copiilor din clasa I au fost anunţaţi“, a spus Dana Vlăsceanu, o mămică (28 de ani).

O echipă a Direcţiei de Sănătate s-a deplasat la unitatea şcolară pentru triajul epidemiologic. „Toţi copiii şi profesorii sunt investigaţi pentru a se vedea dacă prezintă simptome“, a spus Geza Molnar, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii şi preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. În timpul investigaţiilor, doi copii şi doi profesori au fost depistaţi cu simptome respiratorii şi au fost îndrumaţi către Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, pentru consult de specialitate.

Săptămâna trecută, o fetiţă în vârstă de 10 ani şi jumătate, elevă la Şcoala nr. 146 , a fost diagnosticată cu virusul gripei porcine. Acesta a fost primul caz de gripă porcină într-o şcoală din Capitală. Alţi doi colegi ai fetei au fost suspectaţi că s-au infectat cu virusul A(H1N1). Clasa în care învăţa eleva a fost sigilată şi toţi colegii ei au rămas acasă timp de şapte zile.

Pacienţi cu „porcină“ plimbaţi prin Iaşi

La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au fost internaţi 20 de elevi 

20 de elevi de la Şcoala nr. 15 „Ştefan Bârsănescu“ din Iaşi diagnosticaţi cu gripă porcină au fost chemaţi telefonic, marţi seara, la spital pentru a intra în carantină. „Mi-am adus copilul la spital cu maşina. Am venit să văd ce face şi se simte bine“, a declarat mama unuia dintre micuţii internaţi. Cei care stăteau în apropierea spitalelor au preferat să vină pe jos. „Mulţi au venit cu maşinile proprii. Au fost însă şi părinţi care au venit pe jos, întrucât starea de sănătate a copiilor le permitea acest lucru şi stăteau aproape de spital“, a declarat Irina Mitroiu, unul dintre epidemiologii din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi care a stat de vorbă cu fiecare pacient în parte şi cu părinţii acestora.

Motivul pentru care elevii diagnosticaţi cu A(H1N1) au fost lăsaţi să vină cu propriile mijloace la spital a fost acela că transportarea copiilor cu ambulanţa ar fi putut bloca activitatea serviciului. „Cei vizaţi au fost anunţaţi să se prezinte singuri la Spitalul de Boli Infecţioase, fără să fie nevoie să-i mai ducem noi cu salvarea. Toţi au maşini personale şi nu va merge niciunul cu autobuzul sau tramvaiul“, susţine Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Baritonul Operei din Cluj, în pericol

Baritonul Gheorghe Mogoşan de la Opera Română din Cluj-Napoca a fost transferat ieri, în stare gravă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, la secţia de Terapie Intensivă. „Gheorghe Mogoşan suferă de o boală pulmonară cronică în stare avansată, care ar fi trebuit tratată mai demult. Recent, a fost în Spania, unde a contactat virusul. Din păcate, s-a prezentat destul de târziu la medic“, a spus Geza Molnar, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii şi preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Potrivit acestuia, după ce a fost tratat la Clinica de Boli Infecţioase, baritonul a fost trimis la Unitatea de Primire a Urgenţelor, iar apoi internat la terapie intensivă. „Fără discuţie, este un caz - problemă“, a declarat Geza Molnar. Tot la Cluj-Napoca au fost internate alte două persoane suspecte de aceeaşi gripă: o asistentă medicală de la Maternitatea din Oradea şi soţul ei. Primul caz de infectare cu virusul A(H1N1) din România a fost confirmat la 23 mai, la o tânără care călătorise în SUA. 

Şcoli închise în Bulgaria

Gripa porcină a închis cinci şcoli din Bulgaria, a anunţat ieri Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de AFP. Un bărbat de 32 de ani a murit luni, la Sofia, din cauza gripei A(H1N1). Este cel de-al doilea caz de deces anunţat în Bulgaria şi provocat de această gripă.  În Republica Moldova, numărul cazurilor suspecte de gripă porcină este de 126, în 17 cazuri, inclusiv un deces, fiind confirmată prezenţa virusului.

Vaccinarea, la 1 decembrie

Campania de vaccinare împotriva gripei porcine va începe, în România, la 1 decembrie, urmând ca elevii să fie imunizaţi la începutul lui ianuarie.

„Aveţi gripă, staţi acasă!“

Medicii estimează că patru milioane de români s-ar putea îmbolnăvi de gripă porcină. Pentru 100.000 de persoane, boala s-ar putea dovedi fatală. „Rata mortalităţii în cazul gripei A(H1N1) în România este de 0,01% în momentul de faţă, dar poate creşte la maximum 2,5%“, a declarat prof. dr Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. În România, rata de transmitere a virusului A(H1N1) este de 30%, iar cele mai grave cazuri sunt cele „subclinice“, adică bolnavii care „duc boala pe picioare“, fără a consulta un medic. 

Categoria cea mai vulnerabilă sunt tinerii sub 25 de ani. Autorităţile au recomandat persoanelor care au simptome de gripă porcină să rămână în case. „În primul rând, cei care sunt bolnavi să stea acasă şi să nu iasă pe stradă. Dacă ei înţeleg să stea acasă, se diminuează răspândirea virsusului extrem de mult. Aveţi gripă, staţi acasă! Simptomele sunt cele ale unei răceli obişnuite, în sensul că pacientul are temperatura 37,5- 38 de grade. Începe să îi curgă nasul, să tuşească şi are o stare generală proastă de la început, care se accentuează în decurs de două- trei zile“, a precizat secretarul de stat.

Vremea rece este favorabilă apariţiei şi răspândirii virusului gripal. „Ne aşteptăm să apară mai multe cazuri de gripă nouă odată cu sezonul rece. Problemele au coincis şi cu începerea noului an şcolar. Ne concentrăm acum pe focare locale, pentru că noile cazuri nu mai au legătură cu vizitele în străinătate, se transmit la nivel local“, a declarat prof.dr Streinu-Cercel. 

Măsuri de prevenire a bolii

- Evitaţi contactele cu persoanele bolnave.
- Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă.
- După utilizare, aruncaţi batista la gunoi.
- Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi cu săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi.
- Dacă prezentaţi următoarele simptome: tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 grade Celsius, prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase.

image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite