Bazac: Dacă virusul noii gripe va fi izolat în iunie, România va primi vaccinul în toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virusul noii gripe ar putea fi izolat până la sfârşitul lunii iunie, vaccinul ar putea ajunge în România în perioada septembrie-octombrie, a declarat astăzi ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Mai citeşte şi:
OMS ar putea decreta nivelul maxim de alertă pandemică
VIDEO Un nou caz confirmat de infectare cu H1N1 în România. Nouă în total

"Institutul Cantacuzino a primit primerii pentru identificarea virusului. Tulpina n-a fost izolată. Era vorba - o propunere a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - că va fi izolată în jurul datei de 20 mai. Din păcate, virusul evoluează foarte tare. Virusul nu a fost izolat nici măcar în Statele Unite. Există o perspectivă că s-ar putea realiza acest lucru la sfârţitul lunii iunie. Din momentul acela, durează cam trei luni până se va putea produce prima tranşă de vaccin, deci România ar putea avea la sfârşitul lunii septembrie-octombrie acest vaccin dacă virusul este izolat", a explicat Ion Bazac.

Ministrul Sănătăţii a precizat că România se supune protocolului stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Asta presupune ca toate persoanele care au avut contacte cu pacienţi contaminaţi să fie puse în carantină şi să fie testate doaracelea care prezintă simptomatologia comunicată de OMS, transmite NewsIn.

"Primerii pentru testarea H1N1 îi primim de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi nu sunt milioane, sunt limitaţi. România are în momentul ăsta aproape o mie de teste, deci puteam să testăm o mie de persoane. Sigur că, la momentul la care ne apropiem de finalizare, probabil că mai primim de la OMS nişte teste noi. Nu testăm decât contacţii care prezintă simpome clinice definite în conformitate cu cazul clinic, nu testăm alte persoane. Contacţi pot fi foarte mulţi. Dacă nu prezintă simptomatologie clinică, ei sunt obligaţi să stea şapte zile la domiciliu. I-am pus deja să semneze un formular de izolare prin care îşi asumă un anume tip de responsabilitate penală şi atât. Mă bazez pe faptul că toate aceste persoane au suficientă conştiinţă ca să nu iasă din casă în perioada respectivă şi să nu intre în contact cu alte persoane pe care le-ar putea infecta", a mai spus Ion Bazac, după vizita pe care a evectuat-o la inaugurarea Spitalului de Pediatrie „Sf. Ioan” din Galaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite