România are corupţie ca-n Cuba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un indicator al Băncii Mondiale (BM) privind controlul corupţiei plasează România, la nivelul anului 2008, în zona mediană a unui grup de peste 200 de state, pe aceeaşi treaptă cu Cuba şi cu Ghana, având un punctaj mai bun decât cel obţinut în 2007.

VEZI AICI INDICATORII DE GUVERNARE GLOBALĂ

Mai citeşte şi:
Preşedintele nu a ordonat arestări în cazurile de corupţie
Emilian Cutean, condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupţie
Ministrul Nemirschi va fi convocat la Parchet pentru fals în declaraţii

Studiul statistic „Indicatori de Guvernare Globală“ pentru anul 2008, realizat de BM prin intervievarea, în fiecare dintre cele 212 ţări, a unor surse de informare, precum organizaţii non-guvernamentale, atribuie României un scor estimativ de -0,06 în ceea ce priveşte „controlul corupţiei“, acelaşi cu cel calculat pentru Cuba şi Ghana, care plasează cele trei state pe poziţia a 89-a în lume.

Punctajul României s-a îmbunătăţit faţă de anul anterior (-0,17), la fel ca şi poziţia în clasamentul mondial (locul 92, în 2007).

 Faţă de anul 2002 (scor estimativ de -0,36), situaţia corupţiei pe plan local s-a îmbunătăţit semnificativ. Studiul BM evaluează calitatea guvernării, în fiecare dintre anii din intervalul 1996-2008, în funcţie de şase indicatori principali; şi anume: „libertate şi răspundere“, „stabilitate politică şi absenţa violenţei/terorismului“, „eficacitatea guvernării“, „calitatea reglementării“, „suveranitatea legii“ şi „controlul corupţiei“.

Clasamentul ţărilor după gradul de corupţie se referă la percepţia surselor asupra gradului în care puterea publică este exercitată în interes personal, precum şi influenţa „elitelor“ şi intereselor private asupra autorităţilor statului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite