Cele mai multe cazuri de gripă porcină în România vor fi în februarie-aprilie 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe cazuri de gripă porcină în România vor fi în februarie-aprilie 2010
Cele mai multe cazuri de gripă porcină în România vor fi în februarie-aprilie 2010

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Geza Molnar, a afirmat că numărul infectărilor cu A/H1N1 din România s-a dublat în ultimele două săptămâni, de la doar 107 cazuri la sfârşitul lunii iulie, însă "vârful" îmbolnăvirilor va fi, cel mai probabil, în februarie-aprilie 2010.

"În ultima perioadă, am avut o avalanşă de cazuri din cauza taberelor care au avut loc în străinătate. Ne aşteptăm ca numărul pacienţilor cu noua gripă să crească în continuare, întrucât este perioada concediilor pentru românii care lucrează în străinătate şi care se întorc în ţară", a adăugat dr. Molnar, citat de NewsIn.

Autorităţile din Sănătate se aşteaptă la un val mai mare de îmbolnăviri de gripă porcină şi în toamnă, odată cu începerea şcolii. "După jumătate lunii septembrie, când se vor deschide şcolile, vom avea, probabil, un cumul de cazuri, dat fiind faptul că un copil bolnav va putea să îmbolnăvească o clasă întreagă. Dar avem o reţea de supraveghere foarte bine pusă la punct şi sperăm să nu scăpăm lucrurile de sub control", a mai spus secretarul de stat.

Potrivit lui Molnar, incidenţa bolii în România este, în prezent, de 0,8 cazuri la suta de mii de locuitori. Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu gripă porcină a ajuns la 238, de joi până vineri fiind confirmate cinci noi cazuri, conform centralizării realizate de Centrul European de Prevenire a Bolilor (ECDC).

Cele mai multe îmbolnăviri de gripă porcină din România se vor înregistra, însă, la sfârşitul iernii, începutul primăverii, după cum anticipează specialiştii în epidemiologie. "Dacă până în luna decembrie vom avea sub 1.000 de cazuri, nu mă îngrijorează. va fi undeva prin februarie, martie sau chiar aprilie 2010", a precizat secretarul de stat.

Vaccinul împotriva gripei porcine este suspectat că provoacă o boală neurologică rară

Autorităţile sanitare britanice au avertizat neurologii să fie în alertă la momentul declanşării campaniei de vaccinare împoriva gripei porcine, amintind că un vaccin similar este suspectat că a provocat o boală neurologică rară şi decesul a 25 de pacienţi în SUA, în 1976.

Avertismentul este conţinut într-o scrisoare a Health Protection Agency din Marea Britanie trimisă în 29 iulie unui număr de 600 de specialişti în neurologie, afirmă săptămânalul Mail on Sunday. Scrisoarea avertizează că un vaccin similar împotriva gripei porcine testat în 1976 în Statele Unite era asociat sindromului Guillain-Barre, boală ce atacă nervii periferici, provocând paralizie şi incapacitatea de a respira şi putând fi fatală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite