Româna, stricată de messenger

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Româna, stricată de messenger
Româna, stricată de messenger

Prescurtări de tipul „dk“ în loc de „dacă“ sau „cv“ folosit pentru „ceva“ sunt utilizate de elevi atât în caietele de notiţe, cât şi în teze.„Pe langa viatza tzaranimii este prezentata shi viatza intelectualitatzii satelor. (…) Ion al Glanetashului este flacau chipesh“. Aşa scrie în caietul de teze un elev de clasa a XII-a.

Profesorii se plâng că majoritatea elevilor se exprimă din ce în ce mai greu în scris şi că „pocesc” limba română. Psihopedagogii în schimb susţin că împrumutul unor prescurtări folosite în mesageria instant este un fenomen normal şi că elevii acţionează la clasă din automatism.

Tinerii de şcoală generală şi de liceu folosesc zilnic Yahoo!Messenger şi Skype.

Elevii nu mai scriu corect

„În urma discuţiilor de pe internet, elevii ajung să nu mai folosească diacriticele (ă, î, ş, ţ – n.r.) sau punctuaţia. De exemplu, cuvântul «mâţă», care fără diacritice sună «mata»“, a spus Nicolae Savin, profesor de limba şi literatura română în cadrul Colegiului „Unirea“, din Braşov.

Lingviştii nu se tem însă că „fenomenul messenger” va avea repercusiuni asupra limbii române. „Este adevărat că limba o fac oamenii, însă există o distanţă mare între limbajul folosit pe chat, care reprezintă un cod al unei anumite categorii de persoane, şi ceea ce înseamnă limba scrisă. Acest limbaj nu poate fi transformat în normă“, a declarat Andrei Bodiu, decan şi profesor universitar la Facultatea de Litere Braşov. 

Specialiştii în psihopedagogie susţin că folosirea limbajului de chat este un fenomen normal în rândul elevilor. „Într-adevăr, nu este în regulă ca acest limbaj să fie folosit la şcoală, însă este un fenomen normal, având în vedere timpul pe care îl petrec în faţa calculatorului“, a declarat psihopedagogul Emilia Sinov.

Profesorii depunctează greşelile

Elevii de liceu recunosc că, de multe ori, ajung să folosească aceste „simboluri“ fără să-şi dea seama. „Mi s-a întâmplat să prescutez cuvintele atunci când trebuia să scriu foarte repede. Ştiu că nu este bine, însă sunt obişnuită să scriu ca pe messenger“, ne-a mărturisit Roxana Grigoraş, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Unirea“.

Mulţi dintre profesorii de limba şi literatura română i-au sancţionat pe elevii care au folosit limbajul de chat la extemporale.
„Am depunctat un elev pentru că la un extemporal a scris «pentru k», în loc să scrie corect. La tezele unice de anul trecut, jumătate dintre lucrările pe care le-am corectat nu aveau diacritice“, a spus Claudiu Horjea, profesor de limba şi literatura română.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite