Rodica Stănoiu, acuzată de fals de CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a redeschis ancheta în cazul fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, pentru suspiciuni de fals.

La cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte a redeschis ancheta privind două declaraţii de avere ale Rodicăi Stănoiu, depuse la Senat în aceeaşi zi, însă cu scris diferit.

Purtătorul de cuvânt al CNSAS, Anca Median, a afirmat că instituţia sa a depus o plângere, pe care Parchetul a admis-o, faţă de o rezoluţie privind neînceperea urmăririi penale, sub acuzaţia de fals în declaraţii, a Rodicăi Stănoiu, fost ministru al Justiţiei în cabinetul Năstase, între anii  2000 şi 2004.

"La dosarul existent pe rolul Curţii de Apel Oradea au fost depuse două declaraţii de avere despre care se pretindea că au fost primite de Senatul României, care conţineau două tipuri de scris şi de semnături diferite. Cu toate acestea, rezoluţia iniţială a Parchetului a fost de neîncepere a urmăririi penale. Iar această soluţie se baza pe o eroare. Astfel, rezoluţia reţinea că una dintre cele două declaraţii ar fi fost scrisă de mână, iar cealaltă dactilografiată. Şi, aşa cum se ştie, ambele declaraţii erau scrise de mână, dar conţineau două tipuri de scris şi semnături diferite, deşi se pretindeau a fi de la aceeaşi persoană", a declarat, la Realitatea TV, purtătorul de cuvânt al CNSAS, Anca Median.

Pe lângă Rodica Stănoiu, pentru fals ar putea fi cercetat şi secretarul general al Senatului, Ion Moraru, fost coleg de partid cu Rodica Stănoiu în PSD.

Falsul l-ar reprezenta declaraţia de avere din 2006 a fostului ministru al justiţiei Rodica Stănoiu, declaraţie care, în forma ei pretins originală, diferă de copia conformă cu originalul.

"Sanda" şi "Georgeta" dădeau note informative

Stănoiu a mai fost acuzată de CNSAS că a fost colaborator al Securităţii, începând cu anul 1983 până în anul 1987.

CNSAS notează că, în data de 30 noiembrie 1982, fosta Securitate  a propus contactarea "în scopul exploatării informative a lui Stănoiu Mihaela Rodica", care, între 1983 şi 1985, ar fi furnizat informaţii semnate cu numele "Sanda", iar între 1986 şi 1987, ar fi semnat note informative sub numele conspirativ "Georgeta".

Într-o notă semnată cu numele conspirativ cu numele „Sanda“, din data de 22 mai 1984, Rodica Stănoiu le-ar fi prezentat profilul psihologic al Aspaziei Cojocaru, (judecător la Curtea Constituţională a României, din anul 2004) pe care ar fi recomandat-o pentru a fi colaborator al Securităţii. În notă,  „Sanda“ spunea că Aspazia Cojocaru emana „o anumită încredere, în măsura în care se stabileşte o relaţie cu ea. (...) Este foarte curioasă, sesizează foarte uşor tot ce se întâmplă în jurul ei“.
 
Ulterior, Cojocaru ar fi fost contactată de organele de Securitate, furnizând note informative sub numele conspirativ „Ana“.

Aflată la studii în Strasbourg, Franţa, unde urma cursurile Facultăţii Internaţionale de Drept Comparat, Stănoiu ar fi trimis către Securitate note despre activitatea din străinătate a altor trei colegi români: precum Raluca Bejan sau Elena Caraşcă.

Despre Elena Caraşcă, „Sanda“ consemna, în 5 iulie 1983, că a obţinut bursa şi recunoaşterea Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice (ASSO), deşi „nu ştia aproape deloc" limba franceză. Potrivit "Sandei", acest lucru se datora prietenei dintre Elena Caraşcă şi Liliana Roman (subl. Ofiţerului), cadru la ASSO, bună prietenă cu Ion Ceterchi“.

În decembrie 2006, Colegiul CNSAS a decis, ca urmare a unor expertize grafologice, că ei îi aparţineau notele informative semnate sub pseudonimul "Sanda" şi a dat verdictul de colaborare politică pentru Rodica Stănoiu.

Cine este Rodica Stănoiu

S-a născut la 10 mai 1939 în localitatea Nucet din judeţul Dâmboviţa. Mihaela Rodica Stănoiu este un politician român, senator în legislatura 1996-2000 ales în judeţul Olt pe listele partidului PDSR, ministru al justiţiei între 2000-2004 în cabinetul Năstase. Pe 10 martie 2004 a fost nevoită să demisioneze din funcţia de ministru, în urma unor acuzaţii de corupţie.

La alegerile legislative din 2004 a fost aleasă senator de Olt, din partea PSD.

Este căsătorită cu Şerban Viorel Stănoiu, fost judecător la Curtea Constituţională, desemnat de fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.

Rodica Mihaela Stănoiu a fost membră în Partidul Social - Democrat până în septembrie 2006 iar în ianuarie 2007 a aderat la Partidul Conservator. Rodica Mihaela Stănoiu este o cercetătoare în domeniul criminologiei şi al dreptului penal.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite