Rodica Moţco: „Filaret a mai trecut pe lângă moarte de patru ori“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rodica Moţco, una dintre surorile românului de la misiunea ONU decapitat vineri, spune că fratele său i-a povestit că a mai fost în pericol de moarte în Afganistan. Familia lui Filaret Moţco, ucis săptămâna trecută de afgani, nu-şi doreşte decât ca rămăşiţele acestuia să ajungă cât mai repede acasă, la Izvorul Sucevei.

Satul natal al românului decapitat de afgani este în doliu. Alături de familie, pe Filaret Moţco (43 de ani) îl jelesc vecinii, prietenii, dar şi foştii colegi şi profesori. Familia modestă şi cu frică de Dumnezeu a funcţionarului ONU vrea acum doar să-l mai îngroape creştineşte pe cel mai mic dintre fraţi. „Intenţia este să facem o înmormântare creştinească. Să fie îngropat aici, la noi, că viaţa l-a dus printre străini şi acolo a câştigat moartea prematură. Măcar pe veci să rămână printre noi", a spus cu amărăciune Maria Maruseac, sora lui Filaret.

„Casa cu steaguri"

Nimeni din familie nu ştie însă când trupul mezinului va fi repatriat. „Nu avem nicio veste de la Bucureşti, de aceea nu ne-am apucat de nimic", a precizat Marius Maruseac, nepotul lui Filaret. Casa familiei Moţco a devenit loc de pelerinaj pentru localnici, care vor să-i spună mamei funcţionarului român, Eudochia (83 de ani), o vorbă bună, să-i mai aline durerea. „Era un băiat extraordinar şi cu mult bun-simţ. A ajutat şi la construirea noii biserici. Săracul de el, ce sfârşit tragic a avut!", a spus Ana Duceac, o vecină.

Vezi aici mai multe imagini de la protestele din Afganistan

Anii ’90: pe vremea când era student la Bucureşti  Foto: arhivă  personală

image

De prin lume Filaret a adus drapelele UE, ONU şi OSCE pe care le-aînfipt în pământul de la Izvoarele Sucevei, aşa că tot satul ştie cine locuieşte în „casa cu steaguri". „Din cauza vântoaselor din iarnă steagurile s-au rupt. Aşteptam să vină el acasă, de Paşte, să le înalţe la loc. Ţinea foarte mult la ele. Erau mândria lui", a mai spus Maria Maruseac.

Filaret ar fi trebuit să vină acasă la sfârşitul lunii aprilie, de sărbători. „De Paşte, el mergea tot timpul la biserică să ducă coşul cu bucate la sfinţit, nimeni altcineva. Era o tradiţie străveche pe care o respecta cu sfinţenie. Anul acesta nu a mai apucat să facă acest lucru", a spus Eudochia.

Femeia a crescut cinci copiii şi de toţi este mândră. „La noi în familie toţi copiii sunt minunaţi. Filaret, însă, a fost singurul care a ajuns sus pentru că i-a plăcut cartea. Restul familiei se ocupă cu agricultura şi silvicultura", a povestit mama românului ucis de afgani. Pe toţi a încercat să-i ajute însă să ajungă departe. „Fiul meu, Florin, studiază la Facultatea de Silvicultură, la Suceava. Filaret m-a ajutat să-l port în facultate, că eu nu mă descurcam. A avut un suflet mare", a explicat Nicolae Moţco (55 de ani), fratele lui Filaret.

„Cel mai ambiţios elev al meu"

Şi în Bistriţa, localitatea unde Filaret a făcut liceul, cei care l-au cunoscut îl plâng pe românul care a impresionat prin ambiţie şi bunătate. Fostul diriginte, profesorul Viorel Rus, spune că ultima dată l-a văzut în urmă cu trei ani, dar au păstrat legătura, sporadic, peste 20 de ani. „Era orfan de tată, iar fratele său mai mare, stabilit în Bistriţa, l-a luat la el.

Era un copil extrem de inteligent, cu o memorie extraordinară. A fost cel mai ambiţios şi cel mai determinat elev din toată cariera mea de dascăl. Ştiam că este funcţionar ONU, că a avut şi alte funcţii înalte, dar în momentul când am auzit ştirea cu românul ucis nu mi-a trecut prin minte că ar putea fi el. Este foarte trist", a declarat Rus.

Materia lui preferată a fost limba rusă: „Atunci când a venit la şcoală, în clasa a IX-a avea foarte mari goluri de cunoştinţe, a recuperat însă repede, cu o sete de a învăţa cum n-am mai văzut la altcineva. Făcea şi pictură şi istorie, era interesat şi de  literatură şi de filozofie, se înscria la toate cursurile de pregătire extraşcolară, dar pentru limba rusă avea un interes aparte şi lua meditaţii de la profesoara lui". De altfel, pasiunea l-a dus departe pe Filaret, acesta fiind absolvent a şase facultăţi.

2008: în timpul unei întâlniri a angajaţilor ONU  Foto: O. Pauliuc

image

Dan Tanco, fost coleg, l-a văzut pe Moţco ultima dată în 2008. „Iniţial am fost foarte surprins să aflu că este oficial ONU, că a făcut o asemenea carieră, eu îl vedeam în liceu mai degrabă profesor, apoi, privind în urmă am realizat că avea acele calităţi care să-l ducă unde a ajuns. Se pregătea să plece în misiune în Cecenia". Fostul coleg îşi mai aminteşte că Moţco era un elev mai preocupat de carte decât de distracţii, ca majoritatea colegilor de an. „Când l-am văzut era extrem de schimbat. Era foarte diferit faţă de băiatul de la ţară, pe care-l ştiam", a mai povestit Dan Tanco.

1986: în ultimul an de liceu, la Bistriţa   Foto: Simona Bozbici

image

Numai cuvinte de laudă are pentru român şi unul dintre colegii săi de misiuni, care i-a fost şi prieten apropiat. „O persoană dinamică, gata oricând să ajute, foarte principial şi corect. Îşi iubea enorm familia şi prietenii, pe care nu i-a dezamăgit niciodată. Din punct de vedere profesional, era un expert desăvârşit", a declarat diplomatul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.   

„Vrem să ştim adevărul"

Una dintre surorile suceveanului, Rodica (48 de ani), trăieşte de mulţi ani la Arad. Departe de restul familiei, ea îşi aminteşte acum cu durere de misiunile lui Filaret. ,,Rar puteam afla de la el câte ceva. Însă, aşa printre picături, am aflat că a mai fost pus în pericol. Ne-a spus că în ultimii ani de patru ori a trecut pe lângă moarte în Afganistan.

Au fost colegi de-ai lui care au murit sau au fost răniţi, dar el a scăpat. Nu voia să ne spună că uneori este în primejdie. Nu se temea de nimic. Îşi făcea meseria cum trebuie şi păstra mereu secretul misiunilor". Ca şi restul familiei, Rodica ar vrea să ştie ce s-a întâmplat cu adevărat în Afganistan: „Tare vrem să ştim ce s-a întâmplat acolo. Nu merita să moară, era un om prea bun. Vrem să aflăm adevărul". Moţco a lucrat 11 ani la OSCE şi ONU.

image

“De Paşte, el mergea tot timpul la biserică să ducă coşul cu bucate la sfinţit, nimeni altcineva. Era o tradiţie străveche.''
Eudochia Moţco
mama lui Filaret

image

“Era un copil extrem de inteligent, cu o memorie extraordinară. A fost cel mai ambiţios elev al meu.''
Viorel Rus
fost diriginte

image

Nu se temea de nimic. S-a scăpat însă de câteva ori şi a spus că de patru ori a trecut pe lângă moarte în Afganistan.''
Rodica Moţco
sora lui Filaret

Terry Jones - pastorul-pistolar avid de atenţie

Terry Jones a vrut să organizeze Ziua Arderii Coranului în 2010

image

Americanul Terry Jones (60 de ani) este pastorul care conduce Centrul Dove World (o biserică fundamentalistă ce nu are o confesiune anume), ce numără 50 de membri. Centrul din Florida a fost înfiinţat în 1986, dar a devenit cunoscut în anii 2000, tocmai pentru poziţiile extrem de critice la adresa musulmanilor şi a homosexualilor.

Jones şi soţia lui au lucrat, între 2001 şi 2008, în paralel, la Centrul Dove şi la o biserică din Köln (Germania). În 2002, un tribunal din Köln l-a amendat cu 3.800 de dolari pentru că a folosit în mod fals titlul de „doctor". A fost dat afară pentru tezele teologice fără acoperire şi dorinţa extremă de a obţine recunoaşterea publică. Jones nu are studii de teologie, ci doar un grad onorific dat de o facultate neacreditată din California.

După ce a ars, pe 20 martie, Coranul, Jones a primit câteva sute de ameninţări cu moartea. FBI l-a informat şi că a fost pus un preţ de 2,4 milioane de dolari pe capul său. Când iese din locuinţă, Terry Jones poartă întotdeauna un pistol la brâu.

Afganistan: proteste tot mai sângeroase

Protestele violente declanşate în Afganistan din cauza arderii Coranului de către pastorul american Terry Jones au continuat ieri în mai multe oraşe. După ce vineri şapte angajaţi ai Naţiunilor Unite şi-au pierdut viaţa în atacul asupra  biroului ONU din Mazar-i-Sharif, sâmbătă, cel puţin nouă persoane au murit şi alte 73 au fost rănite în cadrul unor demonstraţii la Kandahar. Ieri, manifestanţii au ieşit din nou pe străzile din Kandahar.

În urma unei explozii accidentale, doi poliţişti au murit şi 20 de oameni au fost răniţi. Alte 14 persoane, inclusiv doi copii, au fost rănite după ce manifestanţii au furat o butelie de gaz şi i-au dat foc. Demonstraţii paşnice au avut loc la Kabul, Heart, Jalalabad şi în provincia Tahar, din nordul ţării. În apropiere de Jalalabad, sute de manifestanţi au blocat timp de trei ore autostrada, au cerut trupelor americane să plece din Afganistan şi au dat foc unei efigii a preşedintelui Barack Obama.

Talibanii au respins acuzaţiile potrivit cărora s-ar fi amestecat printre protestatarii de la Mazar-i-Sharif şi ar fi vinovaţi de violenţe. „Forţele afgane aflate la ordinul trupelor străine au atacat oameni neînarmaţi, i-au ucis şi au arestat o parte dintre ei, susţinând că printre protestatari se aflau oameni înarmaţi, ceea ce nu este adevărat", se arată într-un comunicat al talibanilor.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a cerut Congresului să condamne arderea Coranului de către pastorul fundamentalist Terry Jones şi să prevină pe viitor astfel de evenimente. Karzai a făcut acest apel în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul SUA în Afganistan, Karl Eikenberry, şi David Petraeus, comandantul trupelor internaţionale.

„Desacralizarea oricărui text sfânt, inclusiv a Coranului, este un gest de extremă intoleranţă şi sectarism", a declarat Barack Obama. „Dar şi atacarea, şi uciderea unor oameni nevinovaţi, ca măsură de represalii, sunt revoltătoare şi reprezintă un afront la decenţa şi demnitatea umană", a adăugat preşedintele american. Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a transmis condoleanţe pentru moartea lui Filaret Moţco, într-o discuţie telefonică purtată cu ministrul de Externe, Teodor Baconschi, menţionând promisiunea preşedintelui afgan de realizare a unei anchete complete în acest caz.

Proces împotriva lui Mohammed

Terry Jones nu se consideră responsabil de violenţele din Afganistan şi este determinat să-şi continue acţiunile împotriva Islamului. După ce a organizat o parodie de proces Coranului, soldată cu condamnarea la ardere a cărţii sfinte a musulmanilor, pastorul din Florida vrea să iniţieze un proces al vieţii profetului Mohammed cu prilejul următoarei „zi a judecăţii".

Luna aceasta, pastorul şi susţinătorii săi vor organiza o manifestaţie împotriva jihadului şi a legii islamice (sharia), în faţa celei mai mari moschei din SUA, aflată în Dearborn, Michigan. Anul trecut, Jones a fost convins în ultimul moment să nu ardă 200 de exemplare din Coran cu ocazia comemorării atentatelor de la 11 septembrie. Serviciile secrete americane au avertizat atunci că un astfel de gest va declanşa proteste masive în lumea arabă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite