Robin Hood de Folteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Ostache, din satul gălăţean Folteşti, este unul dintre cei mai mari fabricanţi de arcuri artizanale din ţară. În sat i se zice „Arcaşu”, dar şi „Robin Hood” sau

Dorin Ostache, din satul gălăţean Folteşti, este unul dintre cei mai mari fabricanţi de arcuri artizanale din ţară. În sat i se zice „Arcaşu”, dar şi „Robin Hood” sau „Strâmbă-lemne”.

Nea Ostache face arcuri de peste 50 de ani. Adică din copilărie. Zice că l-au inspirat la început filmele cu cowboy şi indieni şi de-abia după aceea a auzit de arcaşi celebri precum Wilhelm Tell sau Robin Hood. Atelierul funcţionează din plin mai ales iarna, „când nu prea e de lucru în sat”. „Cred că la viaţa mea am făcut câteva zeci de mii, dar de vândut, n-am prea vândut.

Mai am şi acum o groază, prin pod şi aici, jos, în casă. La început am încercat să fac arcuri şi din frasin sau ulm, dar tot salcâmul e cel mai bun. Arcurile se lucrează cu răbdare, cu grijă, cu rindea sau cu un cuţit, iar de curbat le curbez la foc, de aia sunt poreclit şi Strâmbă-lemne”, povesteşte Dorin Ostache. În general, arcurile le face cadou prietenilor, rareori mai şi vinde câte ceva. Cele mai scumpe arcuri le-a vândut cu 2-5 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite