Robert Turcescu: "Traim intr-o nenorocita de videocratie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robert Turcescu a fost invitat luni seara, la B1TV, la emisiunea "Nasul". Jurnalistul a vorbit de efectele televiziunii asupra discursului politic in Romania.

Robert Turcescu:  "Traim intr-o nenorocita de videocratie. Decizia politica este stabilita pe baza aparitiei unor teme la televizor. Am ajuns sa fim dependendenti de ce este pe micul ecran.

Te uiti la oameni politici care isi ghideaza actiunile politice exclusiv pe ce apare la micul ecran. Problema nu ar fi asta. Problema este ca in spatele videocratiei se ascund acei insi care au bani si care dau timpi de emisie politicienilor.

Vrei sa apari la televizor? Respecti regulile mele. Batalia in videocratie este intre timpii de emisie. Aparitia la televizor este pentru unii dintre politicieni mai importanta decat actiunea politica in sine. Pentru ei dezbaterea publica, cu publicul, se desfasoara in fata camerelor de luat vederi.

Emil Boc a fost tinut in brate de presa. Victor Ponta s-a impus prin televizor. Crin Antonescu este innebunit dupa camerele de luat vederi. Acesti oameni au fost nascuti din aparitia lor in media in anii precedenti.

Si noile generatii de politicieni vor sa fie acolo, sunt innebuniti sa ajunga la TV. Si daca sunt baieti cuminti, daca intra in jocuri politice combinate cu cele de putere, atunci primesc de la moguli timpi de emisie.

Specialistii nu mai au loc la televizor. Nu fac rating. Oamenii s-au obisnuit cu discursul politic promovat de acesti oameni.

Blonda lui Bote, de exemplu, la televizor, este la distanta solara din punctul de vedere al promovarii, de un intelectual destul de popular, cum ar fi domnul Cartarescu"

Nu e exclus ca blonda lui Bote sa candideze in politica

"Domnul Lazaroiu nu mai este acum sociolog. Este mai intai consilier prezidential. Il intereseaza sa ii ajute pe cei care ii simpatizeaza. Daca domnul Lazaroiu a promovat asta cu 20% incredere la vot pentru partidul lui Diaconescu, e timpul ca un anumit timp de electori, pauperi, sa fie luati de la PSD. Sa lasi toata masa de nemultumiti la PSD e sinucidere curata. Si Lazaroiu s-a gandit sa creeze un magnet pentru cei nemultumiti. Diaconescu este un magnet pentru moment.

E o goana nebuna dupa persoane populare. Si cu Teo Trandafir a fost la fel. A fost luata de la TV si dusa in politica. Asta provine de la modelul Berlusconi. El a introdus acest model, a castigat vizibilitate cu televiziunea populara pe care a infiintat-o in Italia, a adus acolo fete cu picioare lungi.

Nu e exclus ca in 2012 blonda lui Bote sau chiar Bote sa candideze in politica"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite